Pomoć Hrvatskoj

Razgovori u Mostaru: Tražio se model pomoći potresom pogođenim područjima

Tema radnog sastanka bilo je organiziranje i pronalaženje modela infrastrukturne, humanitarne i svake druge pomoći potresom pogođenim područjima u Republici Hrvatskoj.
Vijesti / Politika | 14. 01. 2021. u 20:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U dvorani hotela Mostar održan je radni sastanak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića s načelnicima/gradonačelnicima i predsjednicima/premijerima županijskih Vlada ispred HDZ-a BiH skupa s državnim tajnikom Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonkom Milasom i državnim tajnikom za Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske Nikolom Mažarom.

Tema radnog sastanka bilo je organiziranje i pronalaženje modela infrastrukturne, humanitarne i svake druge pomoći potresom pogođenim područjima u Republici Hrvatskoj.

Razorni potres koji je napravio nerazmjerne materijalne štete na prostoru Sisačko-moslavačke, ali i Karlovačke i Zagrebačke županije iziskuje ogroman projekt ponovne izgradnje stambenih objekata.

Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini već je uključen u pomoć, a današnji sastanak bio je prilika i za institucionalno uvezivanje i pomoć od strane hrvatskih političkih predstavnika iz Bosne i Hercegovine te njihovo intenzivno uključivanje u cjelokupan projekt obnove Banovine.

U izjavama za medije nakon sastanka predsjednik Čović je najavio česte sastanke ovakvog formata u narednom razdoblju s temom obnove štete nastale nedavnom serijom potresa na prostoru Sisačko-moslavačke županije.

''Današnju koordinaciju, koja je praksa već nekih deset godina, iskoristili smo da nakon održanih lokalnih izbora u studenom zajedno sjednemo i prokomentiramo sve one teme koje su bile u fokusu u predizbornom razdoblju HDZ-a BiH i partnerskih stranaka koje su s nama nastupale u okviru HNS-a. Drago mi je da su gdin. Milas i gdin. Mažar danas ovdje s nama i oni će biti dio ovakvih koordinacija i u budućem razdoblju. Razorni potres koji je pogodio prostor Hrvatske pokazao je svu našu snagu i zajedništvo da u ovakvim trenucima hrvatski narod bude skupa te s Vladom RH krene u novi projekt koji podrazumijeva obnovu potresom pogođena područja'', istaknuo je Čović.

Foto: Bljesak.info / Sastanak Dragana Čovića, Zvonka Milasa i Nikole Mažara

''Hvala predsjedniku Čoviću i svim danas okupljenim predstavnicima lokalne i županijske vlasti što su se na ovakav način uključili nakon svega što se dogodilo na prostoru Banovine. Ovo je pokazatelj da smo jedan narod kao i prije 30 godina. Koordinirana pomoć koja dolazi, uz današnje teme daljnjeg uključivanja pomoći i obnove, jamac su naše trajne povezanosti, kako u prošlosti, tako u sadašnjosti i budućnosti'', izdvojio je državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH, Zvonko Milas.

''Naša suradnja i potpora je obostrana i to je današnji sastanak još jedanput pokazao. Prvi dan nakon potresa mnoštvo registarskih tablica iz BiH već je bilo prisutno na prostoru Petrinje i Sisačko-moslavačke županije i došli su tu pomoći. Prvi ciklus u vidu privremenog stambenog zbrinjavanja kroz nabavku stambenih kontejnera među prvima je pristigao kao donacija od strane tvrtke s prostora Hercegovine. Pored današnjeg razgovora da načelnici i gradonačelnici zajednički obnove jednu od razrušenih institucija, dobili smo i prijedlog da to budu i kuće u privatnom vlasništvu. Brza i kvalitetna obnova dati će rezultate, a Hrvati iz BiH će biti uključeni u taj proces. Hvala predsjedniku Čoviću što smo i danas pokazali da hrvatsko srce ne poznaje granice'', zaključio je Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH, priopćeno je iz HDZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close