Suradnja RS-a i Sankt Peterburga

Sastali se Dodik i Beglov: Organizirati zajednički forum Srpske i Sankt Peterburga

Vijesti / Politika | 18. 06. 2022. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Sankt Peterburgu s gubernatorom Aleksandrom Beglovom.

Dodik se Beglovu zahvalio na suradnji i na pomoći liječnika iz Sankt Peterburga Univerzitetskom kliničkom centru Srpske.

Dogovorena je suradnja u obrazovanju i slanje najboljih maturanata iz Srpske u Sankt Peterburg.

Također je dogovoreno da bude organiziran zajednički forum Srpske i Sankt Peterburga o nastavku suradnje.

Podsjećamo, Dodik je sudjelovao na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburg.

"Srpske vlasti u BiH predložit će Rusiji da u Vijeću sigurnosti UN-a podrži produženje europske vojne misije Althea, protiveći se proširenju i ponovnom angažmanu njemačkih vojnika", rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u petak navečer.

"Naš će prijedlog Rusima biti, kada to dođe u Vijeće sigurnosti na dnevni red, da glasaju za misiju Althea u mandatu koji je nama do sada bio poznat. Dakle, bez proširenja. Vidimo da Njemačka ima neke aspiracije“, rekao je Dodik u intervju za Radio televiziju Republike Srpske iz Sankt Peterburga.

Postoji bojazan na zapadu da bi Rusija mogla u Vijeću sigurnosti UN-a potkraj godine glasati protiv produljenja vojne misije Althea u BiH koju čine vojnici europskih vojnih snaga (EUFOR), što bi onda, po njihovu mišljenju, ugrozilo stabilnost i mir u toj zemlji.

Ovoga tjedna njemačka vlada je odobrila slanje do 50 pripadnika Bundeswehra u BiH, koji bi se u toj zemlji ponovno angažirali nakon 2012. godine, a takvu odluku treba još odobriti Bundestag.

Dodik se otvoreno usprotivio takvoj mogućnosti, objašnjavajući kako "nema povjerenja" u vojno predstavljanje Njemačke.

"Nama ne trebaju oni koji bi došli s vojskom i bavili se političkim modeliranjem Bosne i Hercegovine, a Nijemci to čine ozbiljno“, dodao je srpski član državnog vrha BiH.

Susret s ruskim predsjednikom Putinom, do kojeg je došlo kasno u petak na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma koji se održava u Sankt Peterburgu, Dodik je ocijenio "prijateljskim i punim razumijevanja".

Srpski čelnik iz BiH pojasnio je kako Rusija snažno podupire dejtonski poredak u BiH kao države s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da visoko cijeni stajalište srpske strane u BiH koja se protivi uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

„Neki u BiH koji žele uvoditi sankcije ne vode račun o tome da je Rusija jamac Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je u tome pogledu potpuno besmisleno razgovarati o tome da jamcu svog postojanja uvodite neke sankcije“, rekao je Dodik .

Najavio je kako će srpske vlasti nastaviti s inzistiranjem povratka nadležnosti s države BiH na entitet Republiku Srpsku, tvrdeći da su im otete intervencijama međunarodne zajednice.

Kopirati
Drag cursor here to close