Poseban stav

Šarović: SDS neće slijediti SNSD

SDS smatra da je politika SNSD-a i Milorada Dodika najveća opasnost po mir i stabilnost i opasnost za RS i njenu daytonsku poziciju.
Vijesti / Politika | 16. 10. 2021. u 19:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko posebna sjednica NSRS-a bude zakazana, SDS neće slijediti SNSD u njihovim inicijativama i izgradit će svoj poseban stav o svakom pitanju koje je za RS od velikog značaja, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović nakon sjednice Glavnog odbora.

On je danas u Istočnom Sarajevu kazao kako SDS smatra da je politika SNSD-a i Milorada Dodika najveća opasnost po mir i stabilnost i opasnost za RS i njenu daytonsku poziciju.

Šarović je istaknuo da se SDS u svom programu zalaže za izvorni Daytonski sporazum i da se sve nadležnosti, koje su na bilo koji način prenesene na razini BiH, trebaju u odgovarajućoj proceduri vratiti pod okrilje entiteta.

„S druge strane, mi mislimo da se to treba dogoditi na način na koji su te nadležnosti i prenesene, a znamo da je najveći dio tih nadležnosti prenesen glasanjem i u NSRS-u i Parlamentarnoj skupštini BiH, prije svega glasovima SNSD-a i vladajuće garniture“, podsjetio je Šarović.

On je ponovio da SDS jeste za izvorni Dayton, ali je napomenuo da sve inicijative moraju biti provedene na miran način, bez bilo kakvih pokušaja destabilizacije i dovođenja u pitanje mira i stabilnosti društva.

„To će biti naš jasan stav prema svima onima koji sa ovakvom inicijativom budu išli na sjednicu NSRS-a ili ovako velika pitanja budu pokušavali riješiti na neki drugi način“, kazao je Šarović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close