'Mimo pravila'

Šarović: Ponašanje Bisere Turković je neprihvatljivo

Šarović je komentirao molbu ministrice Turković upućenu generalnom tajniku UN-u Antóniu Guterresu o održavanju izložbe posvećene Srebrenici u sjedištu UN-a u New Yorku.
Vijesti / Politika | 21. 06. 2021. u 18:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je u Banjaluci da su osnovni principi ove stranke potpuno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, vladavina prava i borba protiv korupcije, s ciljem da Republika Srpska bude sačuvana.

Šarović je u pauzi sjednice Predsjedništva stranke rekao kako bi se ti principi trebali naći u dokumentu, oko kojeg se trebaju okupiti opozicijske stranke, kao i svi oni koji žele promjene.

"Usuglašavamo stavove koji nas okupljaju. Vjerujem kako ćemo vrlo brzo doći do konačnog dokumenta", rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, stvoreni su i uvjeti da početkom srpnja bude održana i sjednica Glavnog odbora stranke, koja će najvjerojatnije biti održana u Banja Luci.

Vojna neutralnost 

Govoreći o jučerašnjoj posjeti najviših službenika Republike Srpske Bijeljini, Šarović je naglasio kako SDS podržava stavove gradonačelnika Ljubiše Petrovića, prenosi Srna. 

"Želimo ravnopravne partnerske odnose i jednak odnos vlasti prema svim lokalnim zajednicama. Bez obzira iz koje stranke su gradonačelnik, načelnik i skupštinska većina", istaknuo je Šarović.

Kada je riječ o ulasku države u NATO, Šarović je naveo da SDS smatra da je najbolje rješenje za Bosnu i Hercegovinu i entitete RS vojna neutralnost. Vjeruje da je to i "interes većine građana u Republici Srpskoj".

Neprihvatljivo ponašanje Turković

Šarović je komentirao i postupak ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković.

Naime, Turković je uputila, kako je kazao Šarović, bez nužne suglasnosti Predsjedništva BiH, pismo generalnom tajniku UN-u Antóniu Guterresu u u kojem od njega traži omogućavanje održavanja izložbe u sjedištu UN-a u New Yorku posvećene genocidu u Srebrenici. 

Šarović je rekao kako je takvo ponašanje neprihvatljivo te da vladavina prava treba vrijediti za svakoga.

"Sve što je u nadležnosti Predsjedništva, a netko – bilo tko to bio – uradi mimo odluke Predsjedništva BiH, potpuno je neprihvatljivo. Uostalom, predsjedavajući Predsjedništva BiH bi onda imao isto pravo da se mimo stavova druga dva člana Predsjedništva obrati bilo kome i iznese svoje viđenje situacije u BiH. Znate kako bi to bilo dočekano", naglasio je Šarović.

Kopirati
Drag cursor here to close