Malo blizu, malo daleko

Samo još jedan detalj za Mostar?

SDA je odustala od pozicije dogradonačelnika ali s inzistiranjem da predsjednik Gradskog vijeća dobije veće ovlasti.
Vijesti / Politika | 16. 06. 2020. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su se predstavnici HDZ i SDA koji uz asistenciju međunarodne zajednice obvezali na šutnju oko ovih pregovora, predsjednik Stranke demokratske akcije za BHT je kazao kako u Inzkovoj izjavi o tome da se pregovori bliže kraju ima istine, objavila je BHRT.

''Riješili smo desetine stvari kroz pregovore koji su dugo trajali, samo još jedan detalj, jedan limit kod tzv. duplog potpisa, oko toga još treba sastanak ili dva i mislim da će se ta stvar riješiti'', rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

BHRT navodi kako dupli potpis znači kako sve važne odluke ubuduće potpisuju gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća, koji ne smiju pripadati istom narodu. SDA je odustala od pozicije dogradonačelnika ali s inzistiranjem da predsjednik Gradskog vijeća dobije veće ovlasti.

Amna Popovac kaže kako je dupli potpis radi novca.

''Kada ne znaš gdje je problem, prati novac, oko novca je cijeli problem i dodatno pakovanje s izborom člana Predsjedništva i izborom u Domu naroda. To je ogroman paket i sve se lomi preko Mostara koji nosi prevelik teret, Mostar treba da se odvojeno riješi i da se riješi kao svaki drugi grad u BiH'', rekla je Popovac za BHRT.

Video: Neodržavanje izbora u Mostaru jedan je od najdugovječnijih problema

Novinar Faruk Kajtaz kaže kako je blago optimističan glede ovoga dogovora, te očekuje da se na sljedećih nekoliko sastanaka dogovore i detalji koji su ostali neriješeni. Ističe kako je Mostar dugogodišnji taoc političkih odnosa na višim razinama, kako federalnoj, tako i županijskoj.

''Želim podsjetiti da je Mostar imao dogradonačelnika, ali je to odlukom OHR-a zapravo ukinuto i sada se želi više ovlaštenja dati u ruke predsjednika Gradskog vijeća a postavlja se pitanje kako će on biti izabran s obzirom da će prema novom prijedlogu oko kojeg postoji usuglašenost imati veća ovlaštenja u svojim rukama'', rekao je Kajtaz.

 

 
Kopirati
Drag cursor here to close