Drugostupanjska odluka

Salihoviću potvrđena mjera smjene s pozicije glavnog tužioca

Salihović će biti uklonjen s pozicije glavnog tužitelja i raspoređen na mjesto tužitelja u Tužiteljstvu BiH, odlučila je Komisija VSTV-a.
Vijesti / Politika | 25. 10. 2017. u 17:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugostupanjska disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilteljskog vijeća (VSTV) potvrdila je odluku po kojoj bi Goran Salihović trebao biti smijenjen s pozicije glavnog tužitelja i ostati tužitelj tužiteljstva BiH, javlja BIRN.

Komisija je utvrdila disciplinsku odgovornost Salihovića u vezi s kršenjem službene dužnosti, a što uključuje namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije o prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, čime je doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužiteljstva BiH.

Disciplinska komisija je donijela odluku kojom se odbija tužba koja se odnosi na omogućavanje vršenja dužnosti tužitelja osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene i za miješanje u postupanje suca ili tužitelja s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti.

Salihović će biti uklonjen s pozicije glavnog tužitelja i raspoređen na mjesto tužitelja u Tužiteljstvu BiH, odlučila je Komisija VSTV-a.

Salihović je suspendiran u rujnu prošle godine kada je protiv njega pokrenut disciplinski postupak zbog nekoliko nepravilnosti u radu Tužiteljstva BiH, a dok je on bio glavni tužitelj. Usporedo je protiv njega pokrenuta i kaznena istraga u Tužiteljstvu BiH, koja je još uvijek u tijeku.

Protiv odluke Drugostupanjske komisije može se uložiti žalba VSTV-u u roku od osam dana od dana prijama odluke i može se pobijati "samo zbog izrečene disciplinske mjere".

Trenutno je vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Gordana Tadić, a nakon što bude donesena pravosnažna odluka o smjeni Salihovića, VSTV će birati novog glavnog tužitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close