Revizija Vijeća ministara

Šakom i kapom: 66 milijuna KM dodijeljeno bez ikakvih kriterija

Usprkos jasnim zakonskim odredbama, Vijeće ministara i ministarstva iz proračuna su dodjeljivali sredstva bez jasnih kriterija i transparentnosti.
Vijesti / Politika | 11. 10. 2017. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 66 milijuna KM nepovratnih, grant sredstava Vijeće ministara BiH u posljednje tri godine podijelilo je netransparentno, bez ikakvog kriterija, cilja ili svrhe, objavio je Dnevni avaz navodeći kako je to samo sažetak revizorskog izvještaja koji je napravio Ured za reviziju institucija. 

Kako se navodi, usprkos jasnim zakonskim odredbama, Vijeće ministara i ministarstva iz proračuna su dodjeljivali sredstva bez jasnih kriterija i transparentnosti.

''Iako se znatna sredstva iz godine u godinu dodjeljuju putem grantova, skoro ni za jednu vrstu analiziranih grantova ne može se utvrditi što se to točno i u kojoj mjeri željelo postići ovim načinom financiranja. Određene institucije osnovu za dodjelu grantova crpe iz zakonskih nadležnosti samih institucija, bez postojanja utvrđenih strateških ciljeva koji se žele postići dodjeljivanjem grantova'', navodi se u izvještaju.

Revizoru su u samom startu problematizirali uvjete pod kojima aplikanti dobivaju ova sredstva. Kako se navodi, usprkos propisima, aplikanti nisu ispunjavali sve obrasce, a komisije koje odlučuju uju o dodjeli nisu uspostavljale ni kriterije. Za određene vrste grantova nisu uspostavljeni kriteriji za dodjelu, a za određene vrste nisu transparentni. Kriteriji često nisu mjerljivi, a u određenim slučajevima se i ne primjenjuju. U nekim slučajevima kriteriji su propisani od nenadležnog organa, diskriminirajući su i ograničavaju konkurenciju'', navode revizori, ističući da u većini slučajeva nije jasno je li i na osnovu čega je komisija procjenjivala ispunjenost određenih uvjeta.

Avaz navodi kako je utvrđeno i da institucije nisu tražile ni izvještaje o utrošku sredstava koje su, faktički, poklonile, što znači da su oni koji su ih dobili mogli s građanskim novcem raditi što žele.

''U postupku revizije nije utvrđeno da su institucije vršile kontrolu utroška grant sredstava kod korisnika tijekom implementacije'', ističe se, između ostalog, u revizijskom izvještaju.

Kopirati
Drag cursor here to close