Polarna regija

SAD zbog Rusa imenuje svog prvog veleposlanika na Arktiku

Objava o imenovanju veleposlanika dolazi u trenutku kada Rusija pojačava svoju prisutnost u blizini Sjevernog pola, a Kina na Arktiku gradi istraživačke stanice.
Vijesti / Politika | 28. 08. 2022. u 08:34 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države planiraju imenovati veleposlanika za Arktik, odluka je koja dolazi u vrijeme pojačane ruske vojne aktivnosti u toj regiji.

Veleposlanik bi trebao biti imenovan radi unapređenja američke politike u sjevernoj polarnoj regiji, rekao je glasnogovornik američkih vanjskih poslova Vedant Patel.

U petak je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio na prijetnju koju Rusija predstavlja u sjevernim polarnim područjima. Izrazio je i zabrinutost zbog Kine i njezina interesa za tu arktičku regiju.

Novi američki veleposlanik surađivat će sa sedam drugih arktičkih zemalja - Kanadom, Danskom, Finskom, Islandom, Norveškom, Švedskom i Rusijom - kao i s domorodačkim skupinama i drugim interesnim skupinama, rekao je glasnogovornik američkih vanjskih poslova.

Mir i stabilnost u regiji su od "ključne strateške važnosti" za Sjedinjene Države i državni tajnik Antony Blinken smatra to prioritetima, rekao je Patel.

Blinken će uskoro imenovati veleposlanika čije postavljanje mora odobriti Senat.

Objava o imenovanju veleposlanika dolazi u trenutku kada Rusija pojačava svoju prisutnost u blizini Sjevernog pola, a Kina na Arktiku gradi istraživačke stanice.

Glavni tajnik NATO-a posjetio je u petak kanadsko arktičko područje i rekao da su ruske mogućnosti na sjeveru strateški izazov za NATO.

Također je upozorio da Rusija i Kina formiraju strateško arktičko partnerstvo koje dovodi u pitanje vrijednosti i interese NATO-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close