''Pritisci na sud''

Sabor Islamske zajednice u BiH o uhićenju Dudakovića: Izjednačavaju se žrtve i agresori

Sjednica Sabora Islamske zajednice u BiH, usvojen Izvještaj o radu
Vijesti / Politika | 28. 04. 2018. u 17:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je održana tematska i deseta redovna sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Sjednicom je predsjedavao predsjednik Sabora Hasan Čengić, a sjednici su nazočili zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić i muftije.

Na početku sjednice, a na prijedlog rukovodstva Sabora uz konzultacije sa zamjenikom reisu-l-uleme i muftijama sabor je donio odluku da se očituje o uhićenju zapovjednika Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine generala Atifa Dudakovića i njegovih suboraca. Sabor je tim povodom usvojio posebnu izjavu.

Izjava o uhićenju Dudakovića

''Sabor Islamske zajednice podržava rad pravosuđa BiH i procesuiranje svih ratnih zločina u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu. Istovremeno, apeliramo na sve, a posebno političke dužnosnike, da poštuju presumpciju nevinosti i da prestanu sa pritiscima na rad pravosuđa. Sabor IZ u BiH izražava svoju zabrinutost zbog činjenice da iza ovog procesa stoje politički centri moći koji svoju ulogu i pritisak na pravosuđe ne skrivaju, već na tome pokušavaju politički profitirati. Ovo bi trebalo zabrinuti svakoga kome je cilj jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini. Neprihvatljivo je da političari
na ovako grub način mogu utjecati na sudske procese. Sabor osuđuje nasilne pokušaje mijenjanja karaktera rata i izjednačavanja žrtve i agresora. Peti korpus, na čelu sa generalom Dudakovićem, je iz stanja potpunog okruženja časno branio državu Bosnu i Hercegovinu i narod Bosanske Krajine'', navodi se u izjavi gdje se ističe da je 'IZ BiH uvjerena  da će general Dudaković sa svojim suborcima u pravednom sudskom procesu potvrditi svoju nevinost, a da će Krajišnici kao i sve druge patriote ove zemlje pokazati dostojanstvo i ustrajnost u borbi za Bosnu i Hercegovinu kao što su to činili i tijekom agresije.'

''Sabor IZ u BiH izražava visoko poštovanje za patriotizam, hrabrost i odlučnost pripadnika Petog korpusa Armije BiH u obrani od agresije i cijeni doprinos koji su dali u očuvanju suvereniteta, integriteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine'', naveli su u izjavi.

Na sjednici se raspravljalo...

Na sjednici se raspravljalo o osnovama i načelima Poslovnika o radu Sabora IZ u BiH. Raspravljano je i o radu Sabora i saborskih tijela nakon čega je prihvaćena informacija o njihovom radu, piše Fena.

Sabor je razmatrao i usvojio Izvještaj o radu Sabora za 2017. godinu, Izvještaj o radu Reisu-l-uleme za 2017. godinu, Izvještaj o radu Vijeća muftija za 2017. godinu, Izvještaj o radu Rijaseta za 2017. godinu i Finansijski izvještaj za 2017. godinu.

Na prijedlog Reisu-l-uleme potvrđeno je imenovanje muftija za muftiluke Australije i Sjeverne Amerike.  Na dužnost muftije sa sjedištem u Australiji za područje muftiluka na kojem djeluje krovna organizacija Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji imenovan je Jasmin ef. Bekrić, a za muftiju sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama za područje muftiluka na kojem djeluje krovna organizacija Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Amerike Sabahudin ef. Ćeman.

Sabor je, uz nekoliko prijedloga i sugestija usvojio prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Izbornih pravila i odluku o imenovanju Glavne izborne komisije, te Odluku o raspisivanju izbora.

Na kraju su članovi Sabora postavljali saborska pitanja.

Kopirati
Drag cursor here to close