Čestitke

Rusija i RS o (zajedničkoj) antifašističkoj borbi

Veleposlanik Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov je u svojoj čestitci poručio da ''Rusija cijeni izuzetno dobre odnose, produktivnu suradnju i jake veze s RS''.
Vijesti / Politika | 09. 05. 2024. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je danas građanima Srpske 9. svibnja - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe, jedan od, kako je naveo, ''najznačajnijih datuma u povijesti čovječanstva''.

Dodik je na platformi X napisao da je Dan pobjede ''kada se obilježava pobjeda slobodarskog svijeta nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu''.

Jake veze

''Sjećajući se ogromnog doprinosa srpskog naroda u borbi za oslobađanje Europe, izražavamo zahvalnost herojima koji su donijeli mir. Srbi su slobodarski narod koji je uvijek bio na strani pravde i treba da budemo ponosni na svoju prošlost, povijest i pobjedu u borbi protiv fašizma. Republika Srpska danas je dobro i stabilno mjesto za život svih, bez obzira na naciju i veru, i nastavljamo da gajimo suvremene civilizacijske vrijednosti i antifašističku tradiciju'', napisao je Dodik.

Veleposlanik Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov je pak u svojoj čestitci poručio da ''Rusija cijeni izuzetno dobre odnose, produktivnu suradnju i jake veze s Republikom Srpskom''.

"Izuzetna mi je čast da vas pozdravim povodom Dana pobjede nad nacizmom. Prije točno 79 godina, 9. svibnja 1945. godine, završio se najstrašniji i najkrvaviji rat u Europi. Završio se pobjedom Crvene armije, potpunom i bezuvjetnom kapitulacijom njemačke vojske. Naši djedovi i pradjedovi oborili su groznu, brutalnu i neljudsku silu – bez pretjerivanja vaseljensko zlo koje se zove nacizam. Upravo su vojnici Crvene armije postavili zastavu na zgradu Reichstaga u Berlinu u znak pobjede nad Njemačkom", rekao je Kalabuhov.

"Čuvamo sjećanje na velike žrtve, koje je podnio tijekom okupacije i otpora srpski narod u Bosni i Hercegovini. Nažalost, posljednjih godina sve češće svjedočimo pokušajima krivotvorenja povijesti, umanjenja uloge Sovjetskog saveza u pobjedi nad fašizmom", naveo je Kalabuhov u obraćanju građanima BiH.

Putinova ceremonija

Istodobno, ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je danas Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu, poručivši da će Rusija učiniti sve da ne dođe do globalnog sukoba, ali i da nikom neće dozvoliti da joj prijeti.

''Naši očevi i djedovi su zaštitili domovinu i uništili nacizam, oslobodili narode Europe. Rusija poštuje hrabrost svih vojnika antihitlerovske koalicije. U prvim godinama Velikog otadžbinskog rata SSSR se borila sama protiv nacizma, jer je čitava Europa radila u korist Hitlera'', poručio je Putin.

Ruske vojnike koji učestvuju u ratu u Ukrajini Putin je nazvao herojima, istaknuvši da je ''cijela Rusija'' uz njih.

Putin je na ceremoniju na moskovskom Crvenom trgu došao u pratnji lidera Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Kube, Laosa i Gvineje Bisao.

Kopirati
Drag cursor here to close