Jasno rečeno

RS-u trećina novca od MMF-a, a ne 38% koliko je tražio Dodik

Prema ovom Memorandumu, omjer raspodjele je određen prema kvotama članstva u MMF-u, tj. 2/3 Federacija BiH i 1/3 Republika Srpska, dodali su iz entitetskog ministarstva.
Vijesti / Politika | 27. 08. 2021. u 16:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni monetarni fond je, u pismu u kojem smo informirani o tome da se odobravaju Specijalna prava vučenja (SDR) u ukupnom iznosu od 305 milijuna eura, naveo da se sredstva raspoređuju između enititeta i eventualno Brčko Distrikta, kazali su za N1 iz Ministarstva financija Republike Srpske.

S obzirom na to da Brčko Distrikt nije uvršten u Memorandum o razumijevanju od 30.06.2016. godine, u kojem su definirane nadležnosti koje proizlaze iz članstva BiH u MMF-u, a u čijoj je točki 4. definirano da se sredstva dijele između dva entiteta, nije postojala potreba sazivanja Fiskalnog vijeća BiH kako bi se odlučivalo o raspodjeli spomenutih sredstava.

Prema ovom Memorandumu, omjer raspodjele je određen prema kvotama članstva u MMF-u, tj. 2/3 Federacija BiH i 1/3 Republika Srpska, dodali su iz entitetskog ministarstva.

''Centralna banka Bosne i Hercegovine je danas poslala dopis kojim je zatraženo da se Ministarstvo finansija Republike Srpske izjasni da li je suglasno sa ovim načinom raspodjele. Ministarstvo financija je tijekom dana poslalo odgovor Centralnoj banci da smo suglasni sa raspodjelom iz Memoranduma o razumijevanju od 30.06.2016. godine, na osnovu kojeg Republici Srpskoj pripada 200.846.783 KM”, kazano je za N1.

Centralnoj banci BiH je upućena i instrukcija za doznaku sredstava sa tehničkim detaljima banke na koju se isplata treba izvršiti.

U Ministarstvu financija Republike Srpske su navedena sredstva planirali uvrstiti u predstojeći rebalans Proračuna Republike Srpske na kojem se trenutno intenzivno radi, dodali su iz ovog Ministarstva.

Podsjećamo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ranije je rekao kako entitetu Republika Srpska treba pripasti 38 posto novca od tranše pomoći MMF-a.

Kopirati
Drag cursor here to close