Reagiranje

RS ponovno otvara rane

ICMP navodi kako je više od 8.000 osoba prijavljeno kao nestalo prilikom pada zaštićenih zona UN-a Srebrenice i Žepe u srpnju 1995. godine.
Vijesti / Politika | 17. 08. 2018. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Činjenice vezane za Srebrenicu su neosporive, priopćila je Međunarodna komisija za nestale (ICMP).

Naime, u utorak su u Narodnoj skupštini RS, kako ICMP navodi, izvršeni pokušaji da se odbaci ili u značajnoj mjeri izmijeni Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice u razdoblju od 10. do 19. srpnja 1995. godine, koji je sačinjen za Vladu RS-a prije 14 godina. U izvještaju su iznesene činjenice vezane za događaje u Srebrenici i pozvano rukovodstvo RS-a da uputi ispriku obiteljima žrtava.

''Potez Narodne skupštine RS-a u smislu odbacivanja ili izmjene Izvještaja izravno podriva proces pomirenja i uspostavu vladavine zakona u Bosni i Hercegovini. Činjenice koje su u Izvještaju utvrđene potvrdili su međunarodni i domaći sudovi. Te činjenice su također potkrijepljene sustavnim radom dva desetljeća koji provodi Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP).ICMP-ovim radom su potvrđeni raniji zaključci u vezi s događajima u Srebrenici i Žepi iz 1995. godine. Te činjenice su čak manje sporne danas nego što su bile 2004. godine'', navodi se.

Izvor: ICMP / Srebrenica kroz brojeve

ICMP navodi kako je više od 8.000 osoba prijavljeno kao nestalo prilikom pada zaštićenih zona UN-a Srebrenice i Žepe u srpnju 1995. godine. Do 26. lipnja 2018. godine identificirani su  posmrtni ostaci 6.940 tih nestalih osoba, od trenutka kada je ICMP započeo s postupkom identifikacije na osnovu analize DNK 2001. godine. U ICMP-u se utvrđivanje identiteta zasniva na pouzdanosti od minimalno 99,95 posto. Dakle, identitet velike većine osoba koje su nestale u Srebrenici i Žepi je znanstveno i definitivno utvrđen, navedeno je.

ICMP-ovi znanstveni podaci u vezi s osobama nestalim prilikom pada Srebrenice su uvedeni u dokaze u sudskim postupcima pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju i pred sudovima u Bosni i Hercegovini. Ti dokazi su podvrgnuti detaljnom unakrsnom ispitivanju nebrojeno puta. U predmetu „Tužitelj protiv Radovana Karadžića“, nasumično izabrana, reprezentativna grupa od preko 1.000 članova obitelji osoba koje su prijavljene kao nestale iz Srebrenice i Žepe,dostavila je optuženom svoje genetičke podatke, kao i podatke svojih nestalih srodnika, kako bi omogućili njegovim pravnim i znanstvenim stručnjacima da provjere DNK dokaze o tome nalaze li se njihovi srodnici među osobama nestalim u padu Srebrenice. Dokazi su dosljedno potvrđeni u sudskom postupku.

''Odluka Narodne skupštine RS-a da se Izvještaj iz 2004. godine odbaci ili izmijeni je uznemirujuća. Ne zasniva se ni na kakvim činjenicama. Naprotiv, činjenice utvrđene nakon 2004. godine potkrepljuju zaključke iz Izvještaja. Dva međunarodna tribunala, Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde, utvrdila su da je u Srebrenici počinjen genocid. Čini se da je glasovanje u Narodnoj skupštini RS-a motivirano isključivo namjerom da se ponovo otvore rane koje su tek počele zacjeljivati'', navodi ICMP.

Izvor: ICMP / Srebrenica kroz brojeve

Međunarodna komisija za nestale osobe je sa svim državama bivše Jugoslavija surađivala kako bi podržala njihove napore na pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih u sukobima iz 1990-ih. Preko 70% od 40.000 nestalih osoba, pripadnika svih nacionalnih, etničkih i vjerskih grupa, je pronađeno uz pomoć ICMP-a. ICMP je također surađivao sa svim vladama kako bi se osiguralo uspostavljanje mehanizama za zaštitu prava svih obitelji nestalih bez obzira na okolnosti njihovog nestanka.

''Vlade i politički organi moraju nastaviti zajedno raditi kako bi se riješili preostali slučajevi nestalih osoba i osiguralo da pouzdani i točni podaci budu dostavljeni obiteljima i javnosti'', navodi ICMP.

Kopirati
Drag cursor here to close