Pokušaji

Ideja rotacije u Mostaru: Mašta ili realnost?

Rotirajući gradonačelnik u Mostaru – ideju je ponudio SDP nakon što su ispali iz utrke u prvom krugu, a predviđa izmjenu tri gradonačelnika svakih 16 mjeseci.
Vijesti / Politika | 13. 02. 2021. u 19:33 Bljesak.info
Rotirajući gradonačelnik u Mostaru – Dobra ili loša ideja?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon prekinute sjednice Gradskog vijeća u Mostaru i predložene rotacije gradonačelnika, uslijedile su brojne reakcije – neki su tu ideju prihvatili, dok je za neke sve predstava i cirkus.

Dok lider HDZ-a BiH traži pomoć OHR-a, OSCE, Delegacije Europske unije i Veleposlanstva SAD-a kojima je uputio pismo, Izetbegović odgovara, da Čovićevo pismo vrvi neutemeljenim i uvredljivim tvrdnjama i tezama.

Rotirajući gradonačelnik u Mostaru – ideju je ponudio SDP nakon što su ispali iz utrke u prvom krugu, a predviđa izmjenu tri gradonačelnika svakih 16 mjeseci.

Novinar Mirsad Behram ističe kako je ta ideja s jedne strane zanimljiva, no mišljenja je da bi samo još više zakomplicirala stanje u Mostaru, ''najblaže rečeno''.

Kada bi ona i bila prihvaćena, gradonačelnik koji da ostavku nakon što mu krug završi ostao bi bez vijećničkog mjesta, a stalno bi se mijenjali službenici na svim pozicijama u Gradskom vijeću. Iz SDP-a kažu da samo tako ne bi bilo priče o pobjednicima i gubitnicima.

Novinar Boris Čerkuč je kazao da se od HDZ-a očekuje da napusti praktički već dobivene pozicije. 

''Tražiti da se igra fair play samo u Mostaru, a ne u Federaciji je neozbiljno i u tom kontekstu gledam tu famoznu rotaciju'', kazao je Čerkuč.

HDZ je takav prijedlog ocijenio protuustavnim. Dragan Čović obratio se međunarodnim institucijama navodeći da se anithrvatskom histerijom pokušava uništiti perspektiva Mostara. Kako je visoki predstavnik nedavno reagirao zbog tajnog glasovanja, reakciju očekuju i sada.

Ivan Zelenika, predsjednik Gradskog vijeća Mostara (HDZ BiH) je kazao:

''Kako je visoki predstavnik kazao da je za poštivanje Ustava u Mostaru, očekujemo da povuče sve mehanizme koje može, da se ispoštuje taj Ustav nametnut od visokog predstavnika'', istaknuo je Zelenika.

A dok se čeka hoće li visoki predstavnik ovoga puta uopće reagirati, ideju o rotiranju prihvatio je SDA, PMP, a ponuđena je i Našoj stranci, javlja BHRT.

Arman Zalihić, vijećnik u Gradskom vijeću Mostara (SDP, BH. blok) ističe kako je on za to i da HDZ može uvijek ući u tu priču i imati trećinu mandata za gradonačelnika iz HDZ-a.

Ukoliko HDZ ne uđe u priču, iz SDP-a kažu rotirat će se dva gradonačelnika iz SDA i Bh. bloka na mandat od dvije godine. Postavlja se pitanje koliko je to realno, navodi BHRT. 

Čerkuč na to ističe:

''Ako stavimo stvari u kontekst izbacivanja HDZ-a, što je jučer rekao Arman Zalihić, da će otpisati HDZ ako ne pristanu na ovo. Stani čovječe, pa HDZ jedini može blokirati dvotrećinsku većinu koja je potrebna za sve veće odluke nakon izbora gradonačelnika'', naglasio je Čerkuć.

Na pitanje je li došao red da HDZ blokira sjednicu, nakon što su je do sada prekidali vijećnici SDA i Bh. bloka, Zelenika ističe da im je u interesu izabrati gradonačelnika.

''Pozicija naša je da bez vijećnika HDZ-a nijedan proces i nijedna odluka se neće moći donijeti”, dodao je Zelenika.

Nastavak još uvijek prve sjednice održat će se za manje od 48 sati. Iako djeluje vrlo skoro, očito je da su mnoga iznenađenja moguća. A što će nas dočekati u ponedjeljak, novi prekid sjednice ili konačni odabir gradonačelnika, nitko nam nije mogao kazati.

 

Kopirati
Drag cursor here to close