Kolektori

Republikanci pisali Bešliću: Pismo na zamolbu da javnost šuti

Vijesti / Politika | 14. 01. 2016. u 13:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''E neće ići, poštovana Gradska upravo i gradonačelniče'', navodi Hrvatska republikanska stranka u otvorenom pismu gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću povodom tiskovne konferencije održane u srijedu na temu radova na mostarskim kolektorima.

HRS tvrdi kako je mostarski gradonačelnik medijima ''izrekao cijeli niz paušalnih i, za funkciju koju obnaša, neprimjerenih i neprofesionalnih izjava vezanih za dinamiku tijeka radova na izgradnji kolektora''.

Republikanci se u pismu osvrću na nekoliko Bešlićevih izjava, pa navode kako ''neiskusna'' gradska uprava troši milijunske iznose koji su naši, žitelja grada, ne gradske uprave, i to angažirajući, kako gradonačelnik priznaje ''neozbiljne izvođače radova'', budući da ih treba javnost uozbiljiti svojim reakcijama.

''Imajući u vidu dotadašnje površno i aljkavo urađene radove po gradu koje su ovi izvođači koji su dobili posao, ispred HRS-a smo još 2014. poslali dopis gradskoj upravi tražeći od gradske uprave da kod izvođača inzistiraju na striktnome poštivanju zakona o graditeljstvu, zakona o okolišu i drugim standardima.  Dopis je ignoriran. Kada su radovi krenuli, odmah se vidjelo kako izvođači eklatantno krše zakone, te smo poslali zahtjeve za inspekcijski nadzor, koji su također ignorirani. Poslali smo zahtjev županijskom ministarstvu okoliša i prostornog uređenja da reagira, gdje su nas vratili opet na gradsku razinu, gdje su nas ponovno, po treći put ignorirali'', navodi HRS i pita hoće li izvođač plaćati penale radi kršenja zakona, kašnjenja i traljavo odrađenog posla?

''Izjava s kojom gradonačelnik priznaje kako se izvođači moraju 'uozbiljiti' govori kako gradska uprava svjesno dopušta nesavjesno i protuzakonito izvođenje radova'', navodi HRS.

Republikanci navode kako su kontaktirali i tvrtku zaduženu za nadzor radova i upozorava kako toj tvrtki ističe ugovor s Ministarstvom poljoprivrede FBiH 24. siječnja 2016. te upozoravaju kako je nedzor radova pod velom tajne.

''Tko će nakon 24. siječnja raditi nadzor radova?'', stoji u pismu gradonačelniku u kojem se upozorava i na nepropisno označene radove te činjenicu kako su njihove prijave inspekcijskim službama na tu temu ponovno ignorirane.

''Kad se kretalo s radovima gradonačelnik je govorio kako će prometna policija cijelim tijekom radova osiguravati promet, kako je onda moguće da građani prometuju prometnicama koje nisu tehnički spremne i puštene u promet?'', navodi HRS.

Pismo u cijelosti pročitajte u prilogu. 

Kopirati
Drag cursor here to close