"Antihrvatski član Predsjedništva BiH"

Raspudić: Za Komšića glasuju bošnjački šovinisti i pritom su potpuno svjesni što rade

"Ne znam je li igdje zabilježeno da se u izbornoj noći nameću promjene izbornog zakona", kaže Raspudić,
Vijesti / Politika | 03. 10. 2022. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbore u Bosni i Hercegovini - poraz Bakira Izetbegovića i još jednu pobjedu Željka Komšića u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH - komentirao je za Jutarnji list saborski zastupnik iz Mostova kluba Nino Raspudić.

"Pobjeda Komšića znači daljnje degradiranje Bosne i Hercegovine te povjerenja između naroda. Njega je najpreciznije nazvati antihrvatskim članom Predsjedništva BiH. Za Komšića glasuju bošnjački šovinisti i pritom su potpuno svjesni što rade", kaže Raspudić.

Osvrnuo se i na poraz SDA-ova prvaka Bakira Izetbegovića, kojeg je u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH pobijedio SDP-ov Denis Bećirović.

"Što se Izetbegovića i Bećirovića tiče, iz hrvatske prespektive između politike SDA i SDP-a po pitanju ravnopravnosti Hrvata u BiH nema nikave razlike. Vidjeli smo Bećirovića i SDP kako su se na prosvjedima digli kuku i motiku na (visokog međunarodnog predstavnika) Christiana Schmidta ne bi li slučajno Hrvatima omogučio da sami biraju svoje političke predstavnike. Zaključno, sve skupa što se dogodilo na izborima pokazuje koliko je to nefunkcionalna država i da je BiH ne poluprotektorat, nego čisti protektorat međunarodne zajednice. Ne znam je li igdje zabilježeno da se u izbornoj noći nameću promjene izbornog zakona", kaže Raspudić, referirajući se na odluku visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta koji je jučer izmijenio odredbe Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH.

Povećao je prag za izbor izvršne vlasti iz gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a time bi se, kako se tvrdi, trebala spriječiti mogućnost da Bošnjaci isključe Hrvate iz izvršne vlasti u Federaciji BiH.

"Iz hrvatske perspektive zanimljivo je da visoki, nelegalni, predstavnik Schmidt nije dirnuo u način na koji se biraju članovi Predsjedništva BiH. Ništa se nije promijenio oko načina izbora članova Predsjedništva, iako se već četvrti put na izborima dogodila uzurpacija volje hrvatskog naroda", rekao je Nino Raspudić

Kopirati
Drag cursor here to close