''Neprimjerena imena''

Ime ''Herceg Bosne'' prekinulo sjednicu Zastupničkog doma do daljnjeg

''Smatramo da je krajnje vrijeme da se neprimjerena imena poduzeća, čiji su vlasnici praktično svi građani FBiH, promijene'', obrazložio je zastupnik SDP-a BiH Damir Mašić.
Vijesti / Politika | 19. 12. 2017. u 19:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH prekinuta je po glasanju o dnevnom redu nakon cjelodnevnog rada, pauza, burne rasprave i dileme da li jedna od točaka treba da bude inicijativa Socijaldemokratske partije (SDP) BiH da se etnički prefiksi brišu iz naziva javnih poduzeća i poduzeća s većinskim državnim kapitalom kojim upravlja Vlada FBiH.

SDP je kao primjer naziva s etničkim prefiksom koje treba brisati naveo 'Hrvatske telekomunikacije Mostar',  kao i 'Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne' budući da ovdje stoji nepostojeći termin, 'Herceg-Bosna'.

Sjednica neće biti nastavljena sutra, kako je prvobitno bilo i službeno najavljeno. Po riječima predsjedavajućeg Doma Edina Mušića, zastupnici će biti uredno obaviješteni o naknadnom terminu nastavka.

Prije glasanja o konačnom dnevnom redu, kada je većinski prihvaćeno da SDP-ova inicijativa ipak bude jedna od tema, članovi Kluba stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) napustili su ovu sjednicu s obrazloženjem da ne žele učestvovati u raspravi o inicijativi za koju smatraju da joj je cilj nastavak "dekonstituiranja, obespravljivanja i omalovažavanja Hrvata kao jednog od tri jednakopravna naroda u BiH".

Klub neće sudjelovati u raspravi  "imajući u vidu slovo i duh Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, sadržaj i doseg presude Ustavnog suda BiH te jasne odredbe Zastupničkog doma koje definiraju odnos navedenog Doma i Ustavnog suda BiH", kako je rekao predsjedavajući tog Kluba Jozo Bagarić neposredno prije nego što su on i klupske kolege napustili sjednicu.

Za uvrštavanje SDP-ove inicijative u dnevni red glasali su, između ostalih, Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH. Tokom rasprave, iz klupa SDA je rečeno da su protiv upotrebe prefiksa 'Herceg-Bosna' naročito nakon presude u Haškom tribunalu u predmetu "Prlić i drugi".

SDA je, međutim, zamjerila poslaniku SDP-a Damiru Mašiću što je nakon glasanja (o dnevnom redu) izašao iz skupštinske sale budući da je u dugotrajnoj prethodnoj parlamentarnoj raspravi tokom dana, on najviše zastupao uvrštavanje inicijative na dnevni red.

"Kolega Mašić je ovdje sve nas nagovarao da trebamo prihvatiti njegov prijedlog da zaključak (inicijativu) uvrstimo u dnevni red i nakon što smo glasali za to, on je utekao sa sjednice. Jako neozbiljno s njegove strane, ozbiljan parlamentarac to sebi ne bi smio dopustiti", rekao je predsjedavajući Kluba SDA Ismet Osmanović i dodao da u slučaju sličnog ponašanja, SDA nikada više neće podržati nikakvu Mašićevu inicijativu.   

 Iz Kluba Saveza za budućnost BiH Munib Jusufović je na to kazao da Mašić nije mogao nikoga nagovoriti da glasa protiv svoje volje.

Reagirao je i Mašićev stranački kolega Elvir Karajbić te poručio da nitko nema pravo omalovažavati Mašićev poslanički rad.

Nakon svih ovih i drugih reakcija, Mašić se ponovno pojavio u sali, ali je u tom momentu predsjedavajući Doma Edin Mušić već prekidao sjednicu.

Smatrajući da je, zbog ozračja u kojem je održan današnji dio, ne treba nastavljati sutra, najavio je da će poslanici biti uredno obaviješteni o novom terminu.

 'Imajući u vidu da je Ustavni sud BiH 2000. godine donio odluku o konstitutivnosti svih naroda u BiH na području cijele zemlje, a da su u Federaciji i danas postoje javna poduzeća iz nadležnosti Vlade koja u svom imenu sadrže nacionalni prefiks poput „Hrvatske telekomunikacije Mostar“ ili preduzeća koja pored nacionalnog prefiksa imaju i nepostojeće ime „Herceg Bosna“ poput "Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg Bosne", smatramo da je krajnje vrijeme da se neprimjerena imena tih poduzeća, čiji su vlasnici praktično svi građani FBiH, promijene'', obrazložio je za N1 ranije zastupnik SDP-a BiH Damir Mašić.

Kopirati
Drag cursor here to close