Dnevnik 2

RAK: Dodik privatizirao RTRS

Za razliku od RTRS-a, u programima BHRT, odnosno dnevnicima krovne državne televizije BHT 1 RAK je prepoznao nepristrano i balansirano izvještavanje
Vijesti / Politika | 31. 10. 2017. u 11:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dva od tri javna radiotelevizijska servisa u Bosni i Hercegovini ispunjavaju svoju zadaću i javnost informiraju nepristrano i objektivno, no treći, Radiotelevizija Republike Srpske (RTRS) krši profesionalne standarde i u najgledanijim informativnim emisijama šalje jasne poruke da treba podržati aktualnu vlast, stigmatizirajući istodobno njene protivnike kao izdajnike nacionalnih interesa'', objavila je u utorak Regulatorna agencija za komunikacije (RAK).

Regulatorna agencija provela je tijekom ljeta, na temelju obvezujuće odluke Zastupničkog doma parlamenta BiH,  jednomjesečni monitoring središnjih televizijskih informativnih emisija, Dnevnik 2, koje u udarnim terminima svojih programa imaju Radiotelevizija BiH (BHRT), RTV Federacije BiH i RTRS, a u pisanoj analizi koja je postala dostupna medijima u utorak stoje zaključci koji ukazuju da je vlast u Banja Luci preuzela potpuni nadzor nad entitetskim javnim servisom i taj javni resurs koristi kao sredstvo svoje stranačke propagande.

Analiza sadržaja emitiranih u središnjim dnevnicima RTRS-a pokazala je kako se u tim emisijama o aktivnostima predsjednika RS Milorada Dodika izvještavalo isključivo afirmativno ili neutralno, baš kao i o aktivnostima članova vlade RS.


Istodobno su iznošena isključivo negativna stajališta prema oporbi, odnosno predstavnicima iz RS-a koji djeluju kao dio vlasti na državnoj razini, a sve to zastupljeno je podjednako u vijestima, najavama priloga i novinarskim prilozima.

''Posebno je opaženo da se u prilozima u kojima je izvještavano o gospodarskim ulaganjima i izdvajanjima Vlade RS za sanaciju objekata ili stabilizaciju općinskih proračuna, kroz miješanje dužnosti stranačkih lidera i čelnika vlasti u RS-u, a bez postojanja bilo kakvog osvrta prema vladajućim strukturama RS-a, javnosti gotovo signalizira za koga glasovati na idućim izborima", jedan je od zaključaka u izvješću RAK-a.

U toj su agenciji zaključili kako je u programima RTRS-a očevidno došlo do narušavanja načela nepristranosti pri izvještavanju, odnosno do narušavanja obvezujućeg Kodeksa  o audiovizualnim medijskim uslugama u dijelu koji se tiče nepristranosti i obveze odvajanja komentara od vijesti.

Za razliku od RTRS-a, u programima BHRT, odnosno dnevnicima krovne državne televizije BHT 1 RAK je prepoznao nepristrano i balansirano izvještavanje, a novinarske priloge kao profesionalne i korektne i pritom lišene bilo kakvog osobnog otklona ili komentara.

Slična ocjena dana je i dnevnicima Televizije FBiH (FTV). Za njih su analitičari u RAK-u utvrdili kako su izbalansirano i nepristrano izvještavali o svim bitnim temama pri čemu je davan podjednaki prostor vlasti i oporbi.

Kopirati
Drag cursor here to close