Konstatacija u parlamentu

Raguž: U EPHZHB i na Sveučilištu i dalje traje pandemija

''Gdje su pare, ne zna se'', poručio je u Parlamentu FBiH predsjednik HRS-a Slaven Raguž
Vijesti / Politika | 16. 11. 2023. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako okasnite dva mjeseca račun za struju, dolazi opomena pred isključenje. Ako i treći mjesec kasnite, dolaze isključiti i ako želite struju nazad, plaćate račun plus penale. EPHZHB uplatila avans u iznosu od 600.000 KM Sveučilištu u Mostaru (čitaj:Zoranu Tomiću) za nekretninu u Rodoču. Sveučilište po ugovoru moralo davno rekonstruirati građevinu i predati. Kasni više od godinu dana! EPHZHB je po ugovoru morala tražiti novac nazad, ali nije jer, zbog kako kažu ''pandemijskih razmjera epidemije virusa SARS COV-2'' . Gdje su pare, ne zna se'', poručio je u Parlamentu FBiH predsjednik HRS-a Slaven Raguž, koji je na društvenim mrežama objasnio kronološki svoje izlaganje.

Kronološki poredao događaje

''Dana 15.06.2021. godine EPHZHB sklapa Ugovor sa Sveučilištem o kupovini nekretnine u Rodoču. Iznos kupovine 1 200 000 KM, a avansno se Sveučilištu uplaćuje 600 000 KM. Sveučilište je imalo obavezu rekonstruirati nekretninu najkasnije do 30.11.2022. godine, kada bi se uplatila druga polovica novca. Ukoliko Sveučilište ne ispoštuje obvezu, EPHZB, po ugovoru, mora tražiti novac nazad. Kako Sveučilište nije uradilo ono što je po ugovoru moralo, 24.11.2022. potpisan je Aneks s kojim se ugovorna obveza produžava 30.06.2023., koju ponovno Sveučilište nije ispoštovalo. Iako je prošlo 5 mjeseci od zadnjeg roka, EPHZHB ne traži novac natrag. Gdje je nestalo 600 000 <km, u šta potrošeno, ne zna se. O ovome se očitovao i Ured za reviziju koji je jasno naložio EPHZHB postupanje po ugovoru, odnosno traženje novca natrag. EPHZHB se i na to oglušila'', pojasnio je Raguž.

U Parlamentu je postavio zastupničko pitanje v.d. generalnog direktora Dragi Bagi zašto ne traže novac nazad, kao što su obvezni po Ugovoru i kao što je na to pozvalo Ured za reviziju. Tražio je i sami Ugovor s aneksima na uvid.

Nezadovoljan Baginim odgovorom

''Drago Bago odgovara da novac nisu tražili, pazite sad: 'zbog pandemijskih razmjera epidemije virusa SARS COV-2 koji su rezultirali dramatičnim i krajnje nezamislim posljedicama na svaki aspekt života!'. Da suza čovjeku krene...samo što nije rekao kako su sljedeća dva tjedna ključna! Da se radi o notornim glupostima, dovoljno je pogledati datume'', ističe Raguž te dodaje:

''Stanje prirodne nepogode zbog Covida proglašeno je 16.03.2020. g. Ugovor kojeg je EPHZHB potpisala sa Sveučilištem datira 15.06.2021., dakle godinu i tri mjeseca poslije. To znači da su se pri sklapanju ugovora morale uzeti u obzir posljedice i okolnosti pandemije, ako su one uistinu razlog nepoštivanja ugovornih obveza. Prema tome, samo gledajući datume, Bagino opravdanje za nepovlačenje sredstava pada u vodu''.

Navodi kako je dovoljno ukucati u Google ime Rektora Zorana Tomića i ''spontane, sa unaprijed ne dogovorenim pitanjima i odgovorima, intervjue i medijske istupe u ovoj i prošloj godini, gdje se hvali brojnim projektima i ulaganjima koje je Sveučilište uradilo''.

''Ako je pandemija razlog nepoštivanja ugovornih obveza prema EPHZHB, kako pandemija nije bila razlog, primjerice, kada se radilo u kupovini i rekonstrukciji nekih drugih nekretnina od strane samog Sveučilišta, primjerice u i oko zgrade Rektorata, a u periodu trajanja Ugovora sa EPHZHB? Dakle, dvije su stvari: ili se radi o netransparentnom i bahatom utrošku javnih sredstava za tko zna koje/čije namjene ili se radi o bahatoj nesposobnosti koja nas itekako skupo košta. Treća opcija ne postoji. Ono što je sigurno, razlog nepoštivanja ugovornih obveza ne mogu biti nađeni u posljedicama pandemije'', pojašnjava Raguž.

''V.d. direktora se bahato oglušio na zahtjev dostave Ugovora s aneksima, na čemu ćemo inzistirati. Izgurati ćemo ovo do kraja. S namjerom ponavljam više puta bahato, jer kako drugo nazvati činjenicu da se nekome zbog dva neplaćena računa prijeti i isključuje struja, a nekome oprašta netransparentno trošenje 600 000 KM tih istih novaca koje uplaćuju ovi kojima se struja isključuje'', zaključio je Raguž.

Kopirati
Drag cursor here to close