Bakir se iznenadio

Radmanović: Izetbegović bez konzultacija sazvao sjednicu

Radmanović smatra da je moguće večeras ili sutra otkočiti proces u formiranju Vijeća ministara ako SDA bezuvjetno shvati da svako ima svoja mjesta u vlasti koja se samo sastavljaju.
Vijesti / Politika | 28. 05. 2019. u 18:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović (SNSD) rekao je danas u Sarajevu da je predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović sazvao današnju sjednicu Zajedničkog kolegija oba doma a da se uopće nije konsultirao i da je u dnevni red uvrstio tačke o kojima je nemoguće uopće raspravljati.

"Kad smo mu to rekli on je bio iznenađen i za neodržavanje sjednice optužuje druge", rekao je novinarima Radmanović, koji sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Nikolom Špirićem (SNSD) nije podržao dnevni red koji je predložio Izetbegović.

Radmanović je naglasio da je suština priče da se u BiH dogovara po redu, odnosno ono što je SNSD davno rekao, da prvo bude formirano Vijeće ministara, piše Srna.

"To smo mogli da uradimo u prosincu. Što to nismo uradili greška je Izetbegovića i političke stranke  kojom on rukovodi. To se i dalje može popraviti i u interesu je svih da se to popravi. SNSD je spreman da se to popravi u skladu sa normalnim dogovorom", rekao je Radmanović.

On je napomenuo da je dogovoren raspored snaga u Vijeću ministara, ali SDA neće to da realizira, postavljaju određene uvjete svima, dodajući da SNSD nema uvjeta osim da u skladu sa onim što pripada srpskoj strani bude realizirano.

Radmanović smatra da je moguće večeras ili sutra otkočiti proces u formiranju Vijeća ministara ako SDA bezuvjetno shvati da svako ima svoja mjesta u vlasti koja se samo sastavljaju.

"Dok oni budu postavljali uslove pod utjecajem iz BiH ili van BiH to neće funkcionirati", poručio je Radmanović.
Prema njegovim riječima, politička stranka kojom rukovodi Izetbegović neće da pravi BiH po Ustavu BiH, odnosno neće ravnopravnost u BiH, nego hoće da dominira u cijelosti, a to nije moguće.


"Mi ih moramo s vremena na vrijeme da podsjetimo da to nije moguće. BiH je dogovor dva entiteta i tri naroda ili je nema", naglasio je Radmanović.

Izetbegović je rekao da su Radmanović i Špirić ponovili stav SNSD-a da je formiranje Vijeće ministara uslov za sve aktivnosti na nivou države BiH.


Zajednički kolegij BiH trebalo je danas da razmatra dopis Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi s imenovanjem parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close