Povećat će konzularnu pomoć

Radman: Popravljamo štetu od Milanovićevih izjava o Grčkoj

Roditelji navijača zabrinuti su za sigurnost svoje djece u zatvorima, a Grlić Radman je rekao da je hrvatska vlada tražila od grčkih vlasti "jamstvo za njihovu sigurnost".
Vijesti / Politika | 16. 08. 2023. u 21:31 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u srijedu da će se povećati konzularna pomoć uhićenim hrvatskim navijačima u Grčkoj i poručio da hrvatska vlada popravlja štetu zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića o toj zemlji.

Devedeset i osam navijača Dinama iz Zagreba uhićeno je nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a ubijen prošloga tjedna u Ateni u nasilju uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka. Skupinu hrvatskih državljana tereti se za jedanaest kaznenih i prekršajnih djela, a poseban naglasak je stavljen na istragu ubojstva navijača AEK-a.

Jamstvo za njihovu sigurnost

"Tročlano sudsko vijeće treba narednih dana odlučiti o tome hoće li biti kazneni progon, hoće li se odbaciti ili će to biti prekršaj. To ćemo vidjeti ovih dana, ali naravno u onom trenutku kada sud bude donio odgovarajuće odluke, jer pazite, dolje su materijalni dokazi i svjedoci, prema tome, tamo se naravno mora suditi. Ovdje trebamo imati u vidu činjenicu, da se ovo dogodilo u Hrvatskoj, naravno da bi i u Hrvatskoj bili zatočeni oni koji su bili izgrednici", rekao je Grlić Radman za Dnevnik HTV-a.

Roditelji navijača zabrinuti su za sigurnost svoje djece u zatvorima, a Grlić Radman je rekao da je hrvatska vlada tražila od grčkih vlasti "jamstvo za njihovu sigurnost".

"Pojačat ćemo konzularnu ispomoć s više djelatnika kako bi naši djelatnici bili stalno njima u posjetu i kako bi im se stvorio osjećaj zaštite i sigurnosti, a naravno i samim čuvarima u tom zatvorskom sustavu osjećaj i znak da se hrvatska vlada brine o hrvatskim državljanima", dodao je ministar.

"Grčka je naša saveznica"

Grlić Radman je naglasio da Hrvatska očekuje da će se poštovati pravo navijača na pravično suđenje. "Mi to očekujemo, Grčka je demokratska država, ima pravni sustav, nažalost je predsjednik države kazao da ona to nije. Mi sada pokušavamo anulirati tu štetu koju je nanio. Potpisnica je svih konvencija, članica Europske unije i NATO-a, naša saveznica", rekao je Grlić Radman.

Šef diplomacije prozvao je predsjednika Zorana Milanovića da svojim izjavama "jako šteti" i da "umanjuje sve napore" hrvatske vlade i diplomacije i poručio mu da je mogao zvati grčke dužnosnike i "pridonijeti što boljem raspletu ove situacije".

Milanović je ranije rekao da se hrvatski navijači u Grčkoj tretiraju kao ratni zarobljenici, kao korov, kao i da postupanje prema njima nema veze s pravom, demokracijom i poštivanjem ljudskih prava.

Grlić Radman je naglasio da su roditelji upućeni na ministarstvo vanjskih i europskih poslova, hrvatsku diplomaciju i vladu. Poručio je roditeljima pritvorenih hrvatskih navijača da se "pouzdaju" u hrvatsku vladu, "a ne političke strančice i njihove predstavnike koji parazitiraju na ovom slučaju".

Kopirati
Drag cursor here to close