CCI

Rad Vlade i Skupštine HNŽ – Primjer što loša politika može učiniti od jednog prostora

Aktualni mandat u HNŽ, kako stoji u izvještaju, obilježila je i netransparentnost rada Vlade, koja je kulminirala donošenjem odluke kojom se izvodi iz zapisnika sa sjednice Vlade HNŽ proglašavaju 'materijalom za internu upotrebu', koji je shodno tome
Vijesti / Politika | 21. 09. 2018. u 13:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačko-neretvanski kanton i njegov administrativni i svaki drugi centar možda su najbolji primjer što loša politika može uraditi od jednog prostora, navode iz Centra civilnih inicijativa koji su na konferenciji za medije, 21.rujna u Mostaru, predstavili rezultate Vlade i Skupštine HNŽ u mandatu 2014.-2018.

''Od simbola kosmopolitske otvorenosti, zajedništva i uspjeha pretvorio se u simbol nacionalne i spolne diskriminacije, segregacije i nepoštovanja pravne države. A velikom malom građu, odnosno njegovim građanima već desetljeće se uskraćuje i elementarno demokratsko pravo da bira svoju vlast, na lokalnoj razini. Odgovornost stranaka koje već dugo, u kontinuitetu, vrše vlast u ovomj županiji je nesumnjiva i presudna. A njihovo međusobno optuživanje i negiranje vlastitog djela odgovornosti, za držanje građana ove županije kao talaca neodgovorne politike je neprihvatljivo'', istaknuli su.

Navode kako je Skupština HNŽ u više navrata tijekom mandata bila žrtva stranačkih sukoba i nesposobnosti da se dođe do brzog rješenja određenih problema.

Po većini parametara rad Skupštine u aktualnom mandatu, sumarno, kako ističu, na razini je zabilježenog u prethodnom mandatu,a izuzetak su zakoni, u čijem je usvajanju došlo do značajnog pada.

Niska realizacija zakona je, kako navode, prirodna posljedica neadekvatnog, odnosno krajnje nemarnog, odnosa Skupštine HNŽ prema svojim planiranim obvezama.

Skupština HNŽ je, kako stoji u izvještaju, za četiri godine mandata, usvojila tek jednu strategiju. U kontekstu loših rezultata Skupštine, ističu, na izvjestan način, presudnu odgovornost za to snosi zapravo Vlada, kao priređivač najvećeg broja mjera koje dolaze na dnevni red Skupština.

Još uvijek nisu izvršene Ustavne promjene, a pored izuzetno niskog intenziteta rada i produktivnost, zastupnici su, u velikom broju, personalizirali svoj status u Skupštini i iz proračuna redovno primaju plaću i ostale privilegije.

Aktualni mandat u HNŽ, kako stoji u izvještaju, obilježila je i netransparentnost rada Vlade, koja je kulminirala donošenjem odluke kojom se izvodi iz zapisnika sa sjednice Vlade HNŽ proglašavaju 'materijalom za internu upotrebu', koji je shodno tome, nedostupan javnosti.

Vlada HNŽ, navode iz CCI-a, spada među one bh. Vlade koje svojim djelovanjem i nedjelovanjem, umjesto da grade, urušavaju pravnu državu –ona krši zakonske i podzakonske akte, ne poštuje odluke sudova i generira diskriminaciju na spolnoj osnovi i segregaciju na nacionalnoj.

''Izbori koji dolaze dat će nam odgovor na pitanje 'Ima li svatko vlast kakvu zaslužuje?'', stoji u izvještaju CCI-a koji možete pogledati ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close