Strategija po naški

Puna usta EU, a plana nema

Iako BiH ne može bez nacionalnog plana u EU, već deset godina institucije BiH nisu uspjele postići dogovor o njegovom usvajanju.
Vijesti / Politika | 31. 03. 2018. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bez nacionalnog plana usvajanja pravne stečevine BiH ne može postati članica EU, upozoreno je iz Delegacije EU u BiH, objavile su Nezavisne novine napominjući kako je iz Delegacijeporučeno da svaka država koja teži da postane članica EU mora usvojiti program integracija u EU.

"To je dokument koji će potvrditi opredijeljenost i omogućiti pravilno upravljanje i praćenje procesa reformi", rekla je Nezavisnim novinama Jamila Milović-Halilović, glasnogovornica Delegacije EU.

Iako BiH ne može bez nacionalnog plana u EU, već deset godina institucije BiH nisu uspjele postići dogovor o njegovom usvajanju.

I iz odgovora na upitnik EU vidljivo je da BiH zasad nema ni konkretan plan kako ovu obvezu ispuniti.

"BiH nema usvojen nacionalni plan za usvajanje pravne stečevine EU, kao ni sličan dokument koji sadrži sveobuhvatan program usklađivanja domaćeg zakonodavstva s pravnom tekovinom EU", naveli su predstavnici institucija BiH u odgovoru na europski upitnik.

Iz upitnika je, navode banjalučke novine, vidljivo da ni u FBiH ne postoji dokument koji sadrži entiteski plan integriranja. RS je jedina koja takav plan ima, s tim da, kako je navedeno iz odgovora Vlade RS na upitnik, RS ne iskazuje troškove prilagođavanja zakonodavstva RS s pravnom stečevinom EU, što bi trebalo biti sastavni dio plana.

"U RS je akcijski plan usklađivanja zakonodavstva RS s pravnom tekovinom EU i pravnim aktima Vijeća Europe, koji se donosi na godišnjoj razini, u skladu s godišnjim zakonodavnim planom programa rada Vlade RS", odgovoreno je iz Vlade RS.

Iz Delegacije, pak, kažu da se BiH potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU iz 2008. godine obvezala da razvije i provede program usklađivanja zakonodavstva BiH sa zakonodavstvom EU, i to u članu 70, a koji se obično naziva "Nacionalni program za integraciju".

 


"SSP jasno definira neposredne prioritete za usklađivanje zakonodavstva: pravna stečevina unjutarnjeg tržišta i drugih oblasti vezanih za trgovinu. Nakon toga, uslijedit će usklađivanje zakonodavstva BiH s čitavom pravnom stečevinom EU. Trenutno se usklađivanje zakonodavstva rješava na ad hoc osnovi, što znači da BiH riskira da zaostane za svojim susjedima", upozorila je Milović-Halilović.

Lejla Ramić-Mesihović, direktorica Vanjskopolitičke inicijative BiH, kaže da je Direkcija za europske integracije BiH obavila sve tehničke i informatičke pripreme da ovaj plan bude usvojen. Ona pojašnjava da je plan integriranja tabela iz koje se vidi koja razina vlasti mora izvršiti koju obvezu do kojeg vremenskog roka.

"Sve što nam je potrebno da bismo imali ovaj jako važan instrument za dalji proces integriranja je politička volja i saglasnost. Znam da su određene političke strukture dovodile u pitanje u korelaciju koordinacijski mehanizam i njegovo usvajanje i strukturiranje s ovim programom. To nije nešto što je povezano. Koordinacijski mehanizam je kanal za donošenje odluka s vlastitim protokolima koje su mu dodijelili oni koji sudjeluju u njemu, a plan integriranja je alatka koja treba omogućiti svim tim dijelovima vlasti da usvoje svoje obveze unutar rokova koji su jako bitni kako bi cijeli proces integriranja išao svojim tijekom", zaključuje Ramić-Mesihović.
Kopirati
Drag cursor here to close