Bleiburg

Puljić-Sabolić: Molitva za poginule je neotuđivi dio univerzalnih vjerskih prava

Veleposlanik je ocijenio neprihvatljivima izjave kojima se misa tendenciozno pokušava dovesti u vezu s veličanjem marionetskog ustaškog režima.
Vijesti / Politika | 20. 05. 2020. u 20:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Puljić i Sabolić / PR

Sarajevski nadbiskup kardinal Vinko Puljić primio je u srijedu veleposlanika Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Sabolića i zahvalio mu za sudjelovanje na misi za žrtve Bleiburga, i ostale žrtve Drugoga svjetskoga rata i poraća.

Veleposlanik Sabolić je kardinalu Puljiću ponovio potporu Republike Hrvatske i osudio javne prijetnje kojima je kardinal Puljić izložen posljednjih dana zbog mise za žrtve stradanja započetog pored Bleiburga u svibnju 1945. godine i nastavljenog marševima smrti kroz bivšu Jugoslaviju tjednima i mjesecima potom.

Veleposlanik je ocijenio neprihvatljivima izjave kojima se misa tendenciozno pokušava dovesti u vezu s veličanjem marionetskog ustaškog režima.

''Molitva za poginule jest duboko vjerski čin i isključuje bilo kakvo političko određenje te je neotuđivi dio univerzalnih vjerskih prava i sloboda. Iskazana otvorena nesnošljivost, kojoj svjedočimo posljednjih dana u Bosni i Hercegovini, pokazuje nedostatak poštovanja i nerazumijevanje vjernika katolika, izostanak pijeteta prema žrtvama, nespremnost na suočavanje s prošlošću i na iskreno njegovanje kulture sjećanja. Svako jednostrano zatvaranje očiju pred objektivnim činjenicama znači ponovnu povredu ljudskog dostojanstva žrtava i onih koji se njih sjećaju, te vodi novim, nepotrebnim podjelama.''

Veleposlanik i kardinal su se složili, kako je slobodna Europa izgrađena na odbacivanju nacionalsocijalizma, fašizma i komunizma, a sjećanje na žrtve tih totalitarnih ideologija u temeljima je europskog projekta ujedinjenja i jedna od njegovih pokretačkih snaga.

Republika Hrvatska, istaknuo je veleposlanik Sabolić, promiče upravo ova načela i ukazuje na sustavne zločine koji su se dogodili na području bivše države u ime tih ideologija, javlja KTA.

Kopirati
Drag cursor here to close