IGES

Prva ekonomska sila Europe je ponižena u BiH

Odbijanjem davanja agremana novom veleposlaniku Njemačke ... prva ekonomska sila Europe je ponižena u BiH, smatraju u Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost
Vijesti / Politika | 25. 08. 2022. u 10:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbijanjem davanja agremana novom veleposlaniku Njemačke, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik dao je najčvršće argumente zbog čega Bosni i Hercegovini treba građanski ustav, priopćeno je iz Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES).

''Neodlučni potezi Njemačke na jugu i istoku Europe, posebno u Bosni i Hercegovini, u očima nacionalista stvorilo je sliku o slaboj Europskoj uniji i slaboj Njemačkoj. Prva ekonomska sila Europe je ponižena u BiH, smatraju u Institutu za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost - kaže se u saopćenju.

IGES navodi da se "potezi Dodika se ne mogu odvojiti od uloge visokog predstavnika Christiana Schmidta".

''Da je Schmidt izlio toliko emocije u Goraždu na razbijače i kočničare BiH, Milorada Dodika i Dragana Čovića, umjesto što je izjednačio sve politike i političare najavljivanjem svojih novih poteza, teško je zamisliti da bi njegovoj zemlji bilo zabranjeno da pošalje veleposlanika u BiH. Bosni i Hercegovini je potrebna podrška da uspostavi politički život temeljen na europskim demokratskim normama, a ne na davanju veće snage dezintegracijskim politikama'', navodi se u priopćenju IGES-a.

Kopirati
Drag cursor here to close