Dvojka

Provincijsko vođenje diplomacije dvojca iz Predsjedništva

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović ocijenio je da to što su članovi Džaferović i Komšić odbili sastanak predstavlja svojevrstan diplomatski skandal koji ruši diplomatski imidž BiH.
Vijesti / Politika | 15. 12. 2020. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da su dvojica članova Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić nedolaskom na sastanak sa šefom diplomacije Ruske Federacije Sergejem Lavrovom i tim nedoraslim ponašanjem nanijeli štetu upravo onome za šta se formalno zalažu a to je BiH, ''koja je imala tu čast da je posjeti jedan od vodećih svjetskih diplomata''.

"Ono za šta bi meni trebalo nekoliko sati da ministru vanjskih poslova Ruske Federacije objasnim o BiH, Komšić i Džaferović su pokazali svojim nedolaskom na sastanak. Ako su mislili da time omalovaže jednu svjetsku velesilu ispali su smiješni i pred svojim narodom i pred svjetskom političkom scenom", istaknuo je Dodik.

Rekao je kako "sve što su eventualno imali da prigovore ruskom šefu diplomacije dva člana Predsjedništva mogli su to učiniti izravno, na teritoriji koju smatraju svojom, ali nisu smjeli i izabrali su da se sa svojom netrpeljivošću prema Ruskoj Federaciji obračunavaju navodnim argumentima, koji su drugo ime za diplomatski skandal".

''Ako je stav Ruske Federacije o neophodnosti gašenja institucije visokog predstavnika bio razlog za nedolazak članova Predsjedništva, to je tek skandalozno'', rekao je, između ostalog, Dodik, upitavši nije valjda da se ministar vanjskih poslova Ruske Federacije zalaže za unutrašnji suverenitet BiH a dva člana Predsjedništva navijaju da BiH ostane protektorat.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović ocijenio je da to što su članovi Džaferović i Komšić odbili sastanak predstavlja svojevrstan diplomatski skandal koji ruši diplomatski imidž BiH.

"To je, nažalost, konstanta u BiH... Potpuno je jasno da ovo nekom odgovara", istakao je Šarović.

"Uporno se sve čini da najmanje jedna strana proizvodi neku vrstu skandala jer im odgovara stalno podgrijavanje atmosfere i skretanje pažnje sa njihovih velikih propusta i stvarnih problema. A, Rusija, ni kriva ni dužna, našla se u vrtlogu ove naše BiH političke baruštine", naglasio je Šarović.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja rekao je kako ovo spada u diplomatske presedane i može se nazvati provincijskim vođenjem diplomacije bez obzira na pojašnjenja kojima se to pokušava opravdati.

"To možda može upaliti pred javnošću Sarajeva i okoline, ali, generalno, u diplomatskoj javnosti ne može. Zapravo, ovakav odnos prema Lavrovu jeste kulminacija parohijalnog i nedvosmisleno neprimjerenog diplomatskog odnosa bez obzira na obrazloženja", rekao je Šolaja Srni.

Mostarski novinar Zoran Krešić smatra kako BiH i njene institucije svakim danom pokazuju da je riječ o neozbiljnoj zemlji. U tomu, smatra Krešić, ''prednjači političko Sarajevo koje sve one koji ne promatraju identično ratnu prošlost ili nemaju isti pogled na budućnost, svrstava u neprijatelje BiH''.

S druge strane, može se čuti kako je potez Komšića i Džaferovića državnički.

Kopirati
Drag cursor here to close