Tehničke izmjene Izbornog zakona

Proširene ovlasti SIP-a BiH

Na SIP-ovu odluku o ponovnom brojanju glasova reagirali su iz SNSD-a koji je najavio i tužbu Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine zbog sumnje u cijeli proces.
Vijesti / Politika | 14. 10. 2022. u 21:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dalje u Glavnom centru za brojanje u Zetri traje prebrojavanje glasova za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske. Broje se listići iz izbornih jedinica Banja Luka, Brčko i Bijeljina. Prema ranijim najavama iz SIP-a BiH, proces brojanja mogao bi biti završen najkasnije za osam dana. No, u nekoliko navrata ova naredba o ponovnom brojanju glasova problematizirala je i pitanje zakonitosti. Iz SIP-a su otklonili sumnje i poručili kako je sve urađeno po nametnutim naredbama OHR-a, piše Bhrt.

Tehničkim izmjenama Izbornog zakona, koje je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo krajem srpnja, proširene su ovlasti SIP-a da, osim općinskim i gradskim izbornim povjerenstvima i biračkim odborima, može izdati naredbu i Glavnom centru za brojanje glasova, što do sada nije bio slučaj. Izborni zakon prije ovih izmjena nije predviđao tu odredbu.

"Tim izmjenama Izbornog zakona BiH je proširen član 6. 7 Izbornog zakona koji je propisao da SIP, kada odlučuje po službenoj dužnosti, ima ovlaštenja da naredi Centru za brojanje poduzimanje određenih radnji u cilju ispravnog utvrđivanja rezultata izbora. To je novina i sad neko postavlja pitanje:' Kako to može sada SIP narediti?' Mogu općinske izborne komisije, a ne može SIP jer se to nekome ne sviđa. Dakle, to je jedna tehnička radnja i ovdje nema nikakve politike i nezakonitih radnji", kaže predsjednik SIP-a Suad Arnautović.

Na SIP-ovu odluku o ponovnom brojanju glasova reagirali su iz SNSD-a koji je najavio i tužbu Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine zbog sumnje u cijeli proces. Ranije je na naredbu reagirao i član SIP-a Vlado Rogić tvrdeći da su se prvo trebali potvrditi izborni rezultati, pa onda utvrđivati izborne nepravilnosti. Budući da je SIP postupio po naredbama OHR-a, koji je za BHT ponovo potvrdio da je sve rađeno u skladu sa novim izmjenama zakona, postavlja se pitanje tumači li se jednako Izborni zakon.

"Naređujući, a da prethodno nismo razmotrili sve prigovore i žalbe, sve podneske, mi smo donijeli odluku o, možemo mi to zvati i kontrolno brojanje, ali to je, u suštini, ponovno prebrojavanje i mi smo na taj način obesmislili kompletan proces ponovnog prebrojavanja, koji je izričito propisan zakonom", rekao je član SIP-a BiH Vlado Roglić (11. 10. 2022.)

"Visoki predstavnik u potpunosti podržava SIP BiH kao nezavisnu državnu instituciju koja vrši svoje zakonske nadležnosti, uključujući i nadležnost da osigura da se propisi SIP-a koji se odnose na indirektne izbore prilagode novom zakonskom okviru, u skladu sa amandmanima visokog predstavnika", navode iz OHR-a.

Bivši član SIP-a BiH Vehid Šehić ističe da se mora voditi računa i o rokovima u vezi s objavljivanjem službenih rezultata, jer postoji mogućnost podnošenja žalbi. Rok SIP-a za objavu zvaničnih i potvrđenih rezultata Općih izbora je 30 dana od dana održavanja izbora i teoretski je moguće da se, kao i ranijih izbornih godina, utvrde rezultati za ona mjesta u kojima nisu utvrđene izborne nepravilnosti.

"SIP mora ubrzati taj postupak jer su skraćeni svi rokovi pa čak i odluke suda, koji u roku od tri dana mora donijeti odluku, upravo da bi se ispoštovao taj rok da se trideseti dan nakon održanih redovnih izbora moraju objaviti konačni i službeni rezultati izbora",  upozorava bivši član SIP-a BiH Vehid Šehić

SIP BiH imalo je na uvid određene materijalne dokaze, kao što su video-snimci i dokumenti koji dokazuju da je cijeli proces oko izbora predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske kontaminiran, a u Izvještaju Glavnog centra za brojanje glasova, koji će biti dostavljen SIP-u, pokazat će se o kolikoj i kakvoj količini nepravilnosti je riječ.

Kopirati
Drag cursor here to close