Lekcijaši

(Pro)sipaju se čestitke: Komšić i izetbegović tri odjednom

Komšić kaže kako su ''Bosanci i Hercegovci oduvijek su znali razlikovati dobro i zlo...''
Vijesti / Politika | 09. 05. 2020. u 10:07 Bljesak.info
3:08 / 3:32 Džaferović i Komšić na Kovačima

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u povodu Dana pobjede nad fašizmom, a ujedno i Dana Europe i Dana zlatnih ljiljana, uputio je čestitku svim slobodnim građanima Europe, antifašistima i dobitnicima priznanja Zlatni ljiljan.

Dobro i zlo

''Kao građanin Bosne i Hercegovine, države koja je utemeljena na načelima antifašizma i države koja se i u svojoj bliskoj prošlosti suočavala s avetima fašizma, ponosan sam na našu prošlost, jer su najmanje dvije generacije građana Bosne i Hercegovine, braneći našu domovinu, ujedno branilе i temeljne vrijednosti civiliziranog svijeta'', naveo je Komšić.

Kaže kako su ''Bosanci i Hercegovci oduvijek su znali razlikovati dobro i zlo, čovječnost i nečovječnost, suprotstaviti se genocidnim i fašističkim projektima prije negoli su u svijetu usvojene deklaracije i konvencije o genocidu i njegovom sprječavanju''.

''Zato danas s ponosom možemo reći da Bosna i Hercegovina nije samo dio Europe, nego je antifašistička Europa sve ono što ideja o slobodnoj državi Bosni i Hercegovini jeste'', kaže Komšić.

Armija i saveznici

I predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je čestitku povodom Dana zlatnih ljiljana, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe.

"To je datum kada se sjećamo pobjede savezničkih armija, među kojima su bili i bosanskohercegovački partizani, nad vojnim silama fašizma koje su terorizirale europski kontinent, s namjerom da čitave narode istrijebe s lica zemlje i da, umjesto jednakosti i pravde, uvedu princip sile i dominacije kao jedini princip koji treba da uređuje odnose među ljudima i državama", kazao je.

Kako je naglasio, da ''pobjeda nad fašizmom nije završena 9. svibnja 1945. godine, pokazao je upravo slučaj Bosne i Hercegovine gdje je 47 godina poslije izrečenog 'nikad više' ponovo počinjen zločin genocida''.

''Jedina vojna snaga koja se, od početka do kraja suprotstavljala agresiji i genocidu u BiH, bila je Armija Republike BiH, u kojoj posebno mjesto zauzimaju zlatni ljiljani'', istaknuo je Izetbegović dodavši kako je ''ovo je jedna od najvažnijih lekcija tih historijskih perioda''.

''Borba savezničkih armija i Armije Republike Bosne i Hercegovine podsjeća da je za pravednu borbu potrebna realna vojna snaga'', rekao je čelnik SDA.

Ponosni Srbi

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim građanima BiH Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i Dan Europe, naglasivši da je 9. svibnja 1945. godine jedan od najznačajnijih datuma u svjetskoj povijesti, jer je na taj dan poražena ideologija terora koja je širom Europe i svijeta sijala zlo i smrt.

"Srbi trebaju biti ponosni na svoju antifašističku prošlost i što smo zajedno s drugim pravdoljubivim i slobodarskim narodima dali značajan doprinos u borbi protiv fašizma i nacizma", istaknuo je Dodik.

"Moramo svi zajedno ostati na putu naše antifašističke prošlosti i braniti zajedničke vrijednosti kao što su mir, sloboda i demokracija i boriti se za bolji i pravedniji svijet s ciljem ljepše i svjetlije budućnost naših pokoljenja", poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Čestitku je uputila i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekavši ovo ujedno i dan koji upozorava da se zlo, koje fašizam predstavlja, nikada više ne ponovi, ali i obvezuje na izgradnju mira i stabilnosti.

"Ponosni smo što smo, kao jedna od pobjedničkih nacija, dali doprinos slomu fašizma i odbrani onih ideala i vrijednosti čije su tekovine duboko utkane u naše društvo koje baštini slobodu, mir i toleranciju", naglasila je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close