Denis Zvizdić

Pronaći alternativni pravac prije početka rekonstrukcije tunela Crnaja

Iznio je i mišljenje da JP Ceste FBiH nisu pravovremeno angažirale dovoljan broj stručnih osoba različitih profila u traženju alternativnog pravca te dodaje da nije izrađena studija koja pokazuje razmjere ekonomskih šteta...
Vijesti / Politika | 23. 06. 2019. u 19:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je u nedjelju da građani ne smiju ispaštati zbog lošeg planiranja rekonstrukcije tunela, pozivajući da se pronađe alternativni pravac prije početka rekonstrukcije tunela Crnaja.

Naime, istaknuo je, poslije višemjesečnog prometnog kaosa koji je izazvan nestručno organiziranom rekonstrukcijom tunela Vranduk i mostova Bosna IV i Bosna V, bez uređenih alternativnih pravaca, iz Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH najavili su obnovu tunela Crnaja koji se nalazi na frekventnoj dionici M-17 koja vodi prema jugu BiH i moru.

Uz ocjenu da je rekonstrukcija dotrajalih cesta, mostova i tunela poželjna i neophodna, da bi se povećao njihova kvaliteta i unaprijedila sigurnost putnika, nedopustivo je da se to radi na ovakav način.

''Davati izjave iz ugodno rashlađenih direktorskih ureda da ne postoje alternativni pravci, iako ih očito nitko i nije pokušao naći, i istovremeno pozivati građane i gospodarstvenike na strpljenje dok satima čekaju na temperaturama od 30 do 40 stupnjeva Celzijevih je nekorektno, pa i drsko'', Zvizdićev je stav.

Smatra da je odsustvo odgovornosti i stručnog pristupa vidljivo iz obrazloženja JP Ceste Federacije u kojem navode da se sanacija regionalne ceste R-445 Nemila - Zenica očekuje početkom srpnja kada će putnički promet biti u potpunosti preusmjeren na ovaj alternativni pravac, dok će teretna vozila i dalje prometovati kroz tunel Vranduk jednom trakom naizmjenično.

''Jedino logično pitanje koje preostaje poslije ove bizarne izjave koja dolazi poslije višemjesečnog prometnog kolapsa, je zašto prije rekonstrukcije tunela Vranduk nije prvo završen alternativni pravac'', upitao je Zvizdić.

Ovako je, bez osjećaja za potrebe građana, bolesnih osoba, gospodarstvenika, učenika i studenata praktično prekinuta jedna od najvažnijih ''žila kucavica'' za promet ljudima i robama u BiH, čime je načinjena velika šteta za gospodarstvo i ekonomiju BiH, upozorio je predsjedavajući.

Iznio je i mišljenje da JP Ceste FBiH nisu pravovremeno angažirale dovoljan broj stručnih osoba različitih profila u traženju alternativnog pravca te dodaje da nije izrađena studija koja pokazuje razmjere ekonomskih šteta i kako ih izbjeći ili svesti na minimum.

''Da je to urađeno bilo bi jasno da se prvo morao osigurati alternativni pravac, pa tek onda početi s radovima na tunelu Vranduk na jednom od najfrekventnijih cestovnih pravaca u BiH'', jasno je kazao Zvizdić.

Dodaje da se isti scenarij najavljuje i za tunel Crnaja što bi BiH u prometnom i ekonomskom smislu dovelo do potpunog kolapsa te je pozvao JP Ceste FBiH da se prije početka rekonstrukcije prvo i neizostavno riješi pitanje alternativnog pravca.

Odbacio je tvrdnje da ne postoji alternativni pravac jer alternativa postoji barem za putnički promet, a neki od njih su pravci Potoci-Ruište-Dabića poljana-Borci-Konjic ili izgradnja nove trase od Dabića Poljane do Glavatičeva, koja bi se spojila s postojećom regionalnom cestom koji bi preko Bjelimića išao u pravcu Bjelašnice ili preko Boraka do Konjica.

''Naravno, prepuštam nadležnima i struci kojima je to obaveza odrediti najbolji alternativni pravac, ali ne smije se dogoditi da rekonstrukcija tunela Crnaja počne bez alternativnog pravca. Za takvo nešto nema i ne može biti opravdanja, a strpljenje vozača je pri kraju'', zaključio je Zvizdić u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close