'Zajednička povijest'

Profesori povijesti jugoistočne Europe na radionici u Mostaru

Vijesti / Politika | 07. 03. 2015. u 09:44 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Centru za kulturu u Mostaru, 07. ožujka, započela je dvodnevna radionica ‘Joint History Project’, koji obuhvaća zemlje jugoistočne Europe, a na kojoj sudjeluje četrdeset profesora povijesti iz BiH, Albanije, Kosova, Bugarske, Rumunije, i Cipra.

‘’Radi se o drugoj fazi projekta zajedničke povijesti koji će obuhvatiti razdoblje nakon II. svjetskog rata, raspad Jugoslavije i ratna događanja 1991 – 2001.’’, rekli su za Bljesak.info iz organizacijskog odbora 'Joint History Projecta' te dodali kako će ova faza projekta trajat dvije godine i rezultirati izradom zajedničkih udžbenika iz povijesti koji će obuhvatiti razdoblje 1945.godine do 2001.godine.

Radi se o projektu koji se na području jugoistočne Europe provodi već 15 godina, a čiji je cilj izrada zajedničkih udžbenika povijesti koji obrađuju teme nacionalne povijesti zemalja jugoistočne Europe. Po riječima novinara i publicista Dževdeta Tuzlića, direktora ovog projekta za BiH, nastojanje da se izradi alternativni materijal za nastavu povijesti u jugoistočnoj Europi izašlo je iz potrebe da se sagleda zajednička prošlost regije, posebice sa stanovišta njezinog tumačenja u školama.

Do sada su završene i objavljene četiri čitanke iz četiri povijesna razdoblja koja su bitno obilježila Balkanski poluotok - Osmansko carstvo, Balkanski ratovi, Drugi svjetski rat i Nacije i države u jugoistočnoj Evropi.

Tuzlić ističe kako su ove knjige zamišljene kao alternativna nastavna građa i one neće zamijeniti redovite nastavne planove i udžbenike.

"Želja je da se ovim alternativnim nastavnim sredstvima pobudi zanimanje učenika za ono što se događalo u regiji kojoj i njihova zemlja pripada i pomoći im da razumiju kompleksnu sadašnjicu u kojoj žive", naglašava Tuzlić te dodaje kako su u tim knjiga prikupljeni dokumenti iz više izvora, izbjegavaju se vrijednosni sudovi, a učenicima se ostavlja mogućnost razvijanja kritičkog mišljenja.

Drugi dan radionice u planu je povijesni i sociološki izlet na kojem će polaznici pogledati film o ratnim događanjima u Mostaru i posjetiti Centar za ljudska prava.

Osnovni implementator ovog projekta je Centar za demokraciju i pomirenje iz Jugoistočne Europe, koji ujedinjuje stručnjake iz cijele bivše Jugoslavije.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close