Traži se dijalog

Prodanović: Oni će biti gubitnici, a zemlja neće ništa dobiti

Prodanović kaže da je naglasak na dogovoru partnera iz Federacije BiH, što je, u određenom smislu, olakšavajuća okolnost za Republiku Srpsku.
Vijesti / Politika | 23. 02. 2022. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedatelja Zajedničke komisije za europske integracije u parlamentu BiH Lazar Prodanović smatra kako je europsko Vijeće za vanjske poslove, iako je bilo očekivanja i prizivanja sankcija zbog aktualne situacije u BiH, donio racionalnu odluku, tražeći dijalog svih strana u zemlji kako bi se provele u djelo reforme neophodne za iduće izbore.

Dijalog svih strana

"U ovoj zemlji potreban je dijalog svih strana da bismo smirili tenzije i proveli reforme koje su nam potrebne na unutarnjem planu, ali i za napredovanje k članstvu u EU", istaknuo je Prodanović, reagirajući na izjavu visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, nakon sjednice Vijeća da su spremni iskoristiti sve raspoložive instrumente kako bi BiH izašla iz krize, ali da su sankcije "posljednja moguća mjera", te da EU traži dijalog da bi proveli u djelo reforme neophodne za iduće izbore.

Prodanović je za Glas Srpske rekao da odluka pokazuje izbalansiran pristup, prenosi Srna.

"Lideri su upućeni na dijalog i stabilizaciju prilika radi očuvanja teritorijalnog integriteta kao i suvereniteta BiH, a istovremeno stvaranja takve klime na europskom putu iz koje bi se vidjelo da je u pitanju istinsko opredjeljenje političara, a ne samo verbalne izjave koje godinama ponavljaju", kaže Prodanović.

Naveo je kako bi bilo dobro usmjeravanje k reformskim procesima, koji su poznati od 2019. godine, kao i na izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne reforme u smislu izbora članova Predsjedništva BiH i izaslanika, te poboljšanje izbornog procesa s tehničkog napretka.

Ne može više

Napomenuo je da je naglasak na dogovoru partnera iz Federacije BiH, što je, u određenom smislu, olakšavajuća okolnost za Republiku Srpsku.

"Važno je da predstavnici međunarodne zajednice objektivno sagledaju sve. Ne može se tolerirati odgađanje ovog procesa i potreba za ucjenjivanjem kroz bespotrebnu priču da je prihvatljivo samo građansko opredjeljenje", rekao je.

Prodanović je naglasio da je u interesu BiH provođenje domaćih odluka i Suda u Strasbourgu, te da politički subjekti iz Sarajeva koji očekuju više od toga, to ne mogu dobiti.

"Oni će biti gubitnici, a zemlja neće ništa dobiti, niti ćemo moći poslati bilo kakvu pozitivnu poruku do raspisivanja izbora", dodao je Prodanović.

Prema njegovim riječima, nakon sjednice Vijeća jasno je da se ne može primjenjivati prema jednima štap, a drugima stalno nuditi mrkvu.

"Ovdje nema jednostranih krivaca i svi nakon sjednice trebali bi se ozbiljno zapitati kako pristupiti rješavanju problema koji su prioritetni i za građane BiH duži niz godina", rekao je Prodanović.

Lobiranje hrvatskih diplomata

Na pitanje je li i koliko lobiranje hrvatskih diplomata u EU utjecalo na ovakav zaključak sjednice Vijeća za vanjske poslove, Prodanović je rekao kako je politika koju trenutno vodi Hrvatska konstruktivna, a mnogo je bolje pozicionirana od BiH.

"Ipak, ne dovodi u pitanje europski put BiH niti njezin integritet, ali traži, što je i logično, ravnopravnost konstitutivnih naroda u skladu s Ustavom BiH i FBiH", dodao je.

Prodanović je ocijenio da u BiH predstoji definitivno nepovoljan period, jer se ide u susret opštim izborima.

"U svakom slučaju, bez obzira na političke bitke koje su prisutne na svim stranama, moramo se fokusirati na reforme i preuzete zadatke", kaže Prodanović, prenijela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close