Ursula von der Leyen

Proces proširenja na Zapadni Balkan ubrzati u sljedećih pet godina

U pismu koje je upućeno 7. studenog navodi se da Europska komisija proces proširenja mora održati kredibilnim.
Vijesti / Politika | 09. 11. 2019. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proces proširenja na Zapadni Balkan će u sljedećih pet godina morati biti održiv i ubrzan, zasnovan na procjeni spremnosti na objektivnim kriterijima za svaku pojedinačnu zemlju, navela je Ursula von der Leyen, novoimenovana predsjednica Europske komisije, u pismu Olivéru Várhelyiju, novoimenovanom povjereniku za proširenje.

U pismu koje je upućeno 7. studenog navodi se da Europska komisija proces proširenja mora održati kredibilnim, te istaknula da će i njena komisija stajati iza prijedloga sadašnje komisije da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji dozvoli početak pregovora.

Navela je da je europska perspektiva za Zapadni Balkan pomogla prevladati povijesne podjele i pokrenuti suštinske političke i ekonomske reforme, kao i da je vanjski utjecaj u regiji značajno porastao.

“Vi biste trebali raditi na ubrzavanju strukturalnih i institucionalnih reformi, sa snažnim fokusom na temelje vladavine prava, ekonomski razvoj i reformu javne administracije. Očekujem da podržite sve napore u borbi protiv korupcije u cijeloj regiji i sve napore za dobrosusjedske odnose i rješavanje međusobnih sporova”, napisala je Von der Leyen u pismu Várhelyiju.

Dodala je da će od svih povjerenika očekivati najvišu razinu transparentnosti i etičkog rada.

“Ne smije biti prostora sumnjama u naše ponašanje i integritet. Kodeks ponašanja za povjerenike mora postaviti standarde i pravila koja se moraju poštivati. Vaša dužnost je da trošenje novca s kojim ćete raspolagati bude na korist poreskih obveznika i da slijedi principe odgovornog financijskog postupanja”, naglasila je.

Von der Leyen je istaknula da očekuje odgovorno korištenje instrumenata pretpristupne pomoći, kreativan i inovativan pristup pri njihovom korištenju, kao i potporu korištenju javno-privatnog partnerstva u njihovoj realizaciji, bez detaljnijeg objašnjenja na što se ovo konkretno odnosi.

“U konzultacijama s visokim predstavnikom za vanjske poslove i potpredsjednikom Komisije postarat ćete se da koordinirate svoju aktivnosti s Europskom ekonomskom zonom. Predstavljat ćete komisiju u Vijeću EU za vanjske poslove i koordinirat ćete prisustvo drugih članova Europske komisije, u skladu s potrebama”, rekla je ona, uz napomenu da će Várhelyi slijediti upute Josepa Borrella, visokog predstavnika EU za vanjske poslove, koji će mu pružiti podršku u njegovom poslu.

Kopirati
Drag cursor here to close