Tegeltija

Problemi između Hrvata i Bošnjaka prenose se na Vijeće ministara

Tegeltija je naveo da se rezultat nečijeg rada mjeri na kraju neke utakmice, te da građani trebaju na kraju mandata dati svoju ocjenu o radu…
Vijesti / Politika | 04. 01. 2022. u 10:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Počeli smo od toga da su nam ukrali godinu dana mandata, s vrlo jasnim ciljem da se nikada ne izabere Vijeće ministara u ovom mandatu iz razloga jer je predsjedavajući trebao da bude Srbin i zato što je to trebao da bude netko iz SNSD", rekao je za 'Euro blic' predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Prema njegovim riječima, cijeli scenarij je bio napravljen da sve funkcionira kao što sada funkcionira Vlada FBiH.

Prolazno vrijeme

Između ostalog, rekao je kako su politička situacija i politički odnosi u BiH najlošiji dio ocjene kada je riječ o kreditnom rejtingu zemlje i da sigurno utječu na određene odluke kada je riječ o investicijama, pogotovo stranim.

Naveo je kako ogromnu odgovornost za negativnu sliku snosi Ministarstvo vanjskih poslova, koje kroz vrlo loše kontakte i komunikaciju šalje lošu poruku sa starom pričom kako u BiH postoji prijetnja rata i raspada zemlje.

Komentirajući ocjenu pojedinih analitičara da Vijeće ministara nije ispunilo svoj zadatak i da bi mogao ostati upamćen kao najneefikasnije u povijesti BiH, Tegeltija je naveo da se rezultat nečijeg rada mjeri na kraju neke utakmice, te da građani trebaju na kraju mandata dati svoju ocjenu o radu onih koji su obavljali funkcije u jednom izbornom ciklusu.

"Moram priznati da nam prolazno vrijeme ove ukupne utakmice ne ide u prilog i da zaista ne možemo biti ni mi sami zadovoljni onim što smo do sada uradili. Osnovni razlog je taj što oni koji su najmnogobrojniji u ovoj zemlji nisu ni željeli nikada da bude izabran ovo Vijeće ministara", naglasio je Tegeltija.

Četiri zakona

Rekao je kako će ovo Vijeće ministara biti zapamćeno sasvim sigurno po tome što je dobilo najmanju moguću šansu od onoga što mu objektivno pripada.

Govoreći o protekle dvije godine mandata, Tegeltija je naveo da je urađeno nekoliko vrlo važnih stvari kada je u pitanju proces pridruživanja EU.

"Da se ostalo na tom putu mislim da bi danas BiH imala ispunjene uvjete za kandidatski status, jer nije 14 prioriteta o kojima se priča uvjet za kandidatski status. Od ključnih uvjeta za dobivanje kandidatskog statusa ostalo nam je neispunjeno usvajanje četiri reformska zakona. Od ta četiri zakona, Vijeće ministara je usvojilo tri i uputio u parlamentarnu proceduru, dok se četvrti nalazi u fazi usuglašavanje s Venecijanskom komisijom", podsjetio je Tegeltija.

Tegeltija je dodao da je sada situacija takva da Vlada FBiH radi nesmetano, iako nije birana, a da se svi oni problemi koji postoje u odnosima između Hrvata i Bošnjaka prenose na Vijeće ministara.

Kopirati
Drag cursor here to close