Inicijativa

Problem Mostara samo za reklamu

Vijesti / Politika | 22. 07. 2015. u 11:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Inicijativa pojedinih stranaka koje ovih dana pozivaju na rješavanje krize u Mostaru nije ništa drugo nego jeftina samopromocija'', navela je Hrvatska republikanska stranka ističući kako HRS nije podržao ovu inicijativu iz jednostavnog razloga.

''Kada smo kontaktirani vezano za potpisivanje ove tzv. inicijative, sugerirali smo inicijatorima osmišljavanje konkretnog prijedloga izmjena izbornog Zakona za grad Mostar kojeg bi preko njihovih zastupnika u Parlamentu uputili u parlamentarnu proceduru. Također, ponudili smo oba prijedloga HRS-a za sadržaj tog prijedloga, u skladu s odlukom Ustavnog suda. Počevši od HDZ-a 1990, pa do DF-a, SDU-a i ostalih okupljenih bošnjačkih stranaka, većina njih ima zastupnike u zakonodavnoj vlasti koji imaju pune ovlasti upućivati prijedloge u proceduru. Budući da oni mjesecima ne daju nikakav konkretan prijedlog, ovom tzv. inicijativom oni u biti zabrinuto pozivaju sami sebe na rješavanje političke krize u gradu Mostaru'', navode iz HRS-a.

HRS ističe kako inicijative koje zabrinuto potpisuju stranke, ne nudeći nikakvo svoje rješenje, nisu ništa drugo nego licemjerna samopromocija.

''Gospoda iz HDZ1990 i ostalih stranaka u Parlamentu i Domu Naroda imaju primanja od 5-6 tisuća KM, pa i više, kako bi davali svoja rješenja, a ne kako bi zabrinuto se slikali ispred novinara ne nudeći ništa osim svoga slikanja ispred kamera. Potpisnici ove tzv. inicijative imaju skoro pa dovoljno ruku u Parlamentu ne za upućivanje, nego i usvajanje prijedloga kojeg bi ponudili, a pozivaju druge na „djelovanje“. Dok god ne ponude neko svoje rješenje krize i ne stave ga na stol za diskusiju, između njih koji sterilno „izražavaju zabrinutost“ i tandema HDZ-a BiH - SDA kojima je u cilju da trenutno bezvlašće u gradu Mostaru što dulje ostane na snazi, nema apsolutno nikakve razlike'', navodi se iz HRS-a koji podsjeća kako su još prije prošlih općih izbora ponudili dva rješenja za rješavanje političke krize u gradu Mostaru.

Prvo rješenje je, tvrde u ovoj stranci lakše izvedivo, a to je usklađivanje izbornih pravila u skladu sa postojećim Izbornim zakonom, po jednostavnom modelu tako što bi se u izborna pravila za Mostar uveo bi se pojam kompenzacijskih listi i mandata.

''Drugi prijedlog kojeg smo dali je iz šireg konteksta ustavnih reformi BiH, koji Mostar vide u vidu distrikta u teritorijalno preuređenoj BiH. Oba prijedloga su u skladu s odlukom Ustavnog suda'', navode u HRS-u.

Podsjećamo, deset mostarskih ogranaka stranaka predstavilo je medijima inicijativu kojom pozivaju na promjene Izbornog zakona kako bi se omogućilo da se održe izbori u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close