Naš novac

Prljava kampanja: Kroz reklamu bolnice, reklamirao sebe

TI BiH podsjeća da javna sredstva i institucije nisu svojina političkih stranaka, te nitko nema pravo da zloupotrebom javnih resursa vrši izbornu promociju.
Vijesti / Politika | 11. 09. 2018. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International u BiH upozorio je kako je s početkom izborne kampanje ponovo primijećena nedopustiva praksa političkih stranaka da svoju promociju i promociju svojih kandidata neizravno financiraju sredstvima javnih institucija, ustanova i poduzeća.

Tako je Transparency International obavijestio Središnje izborno povjerenstvo BiH da se u okviru kampanje ''Prevencija moždanog udara'' u Republici Srpskoj, koja se financira javnim sredstvima, direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić, koji je i kandidat SNSD-a za narodnog poslanika u NSRS, pojavljuje na brojnim bilboardima i plakatima gdje se penzionerima nudi besplatan pregled.

''Na taj način vrši se osobna promocija ovog kandidata o trošku svih građana, a s obzirom na to da se kroz ovaj projekt nudi besplatan pregled umirovljenicima, ostavlja se prostor i za nedozvoljeni utjecaj na birače. Zakonom o financiranju političkih stranaka nije dozvoljeno financiranje stranaka od strane javnih institucija i poduzeća, te posredstvom trećih lica, dok Izborni zakon jasno zabranjuje obećavanje novčane nagrade ili druge koristi s ciljem dobivanja podrške birača'', navodi Transparency.

TI BiH podsjeća da javna sredstva i institucije nisu svojina političkih stranaka, te nitko nema pravo da zloupotrebom javnih resursa vrši izbornu promociju. Zbog toga je upućen zahtjev i Univerzitetskom kliničkom centru RS da dostavi podatke o ukupnim troškovima kampanje ''Prevencije moždanog udara'' u kojoj je sudjelovao prethodnih godina, kao i kampanje ''Svi pod jedan krov'' koja se također odvija paralelno s izbornom kampanjom.

Ovim putem Transparency poziva i nadležne institucije da konačno odreagiraju, zakonski reguliraju i sankcioniraju sve učestaliju praksu stranaka na vlasti da koriste javne institucije i javna poduzeća za financiranje stranačke promocije.

Inače, TI BIH je sa službenim početkom izborne kampanje počeo monitoring izborne kampanje kroz koji će biti praćeno oglašavanje deset političkih stranaka u medijima. U okviru ovih aktivnosti Transparency International BiH će, osim plaćenog medijskog oglašavanja, pratiti i predizborne skupove kao i aktivnosti dužnosnika kako bi se zabilježile eventualne zloupotrebe javnih funkcija i institucija u svrhu predizborne promocije.

Kopirati
Drag cursor here to close