Traži se rasprava, a raspravljalo se

Prlić traži mijenjanje Zakona o financiranju Mostara

Ovim amandmanom se obavezuje gradonačelnik Mostara da organizira javnu raspravu o Proračunu za 2019. godinu i da je obavezan dostaviti Izvještaj o izvršenju Proračuna Parlamentu Federacije BiH.
Vijesti / Politika | 19. 12. 2018. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnica u Zastupničkom  domu Parlamenta Federacije BiH Lana Prlić uputila je u proceduru amandman na Zakon koji se tiče financiranja Mostara. 

Ovim amandmanom se obavezuje gradonačelnik Mostara da organizira javnu raspravu o Proračunu za 2019. godinu i da je obvezan dostaviti Izvještaj o izvršenju Proračuna Parlamentu Federacije BiH.

 "S obzirom da Gradsko vijeće Mostara ne postoji i često se time opravdava činjenica da proračunom Grada upravljaju dva čovjeka, javna rasprava daje priliku svim građanima Mostara da se uključe u proces vezan za donošenje proračuna", rekla je Prlić i naglasila da treba zaustaviti ovakav način financiranja grada Mostara, jer samo to može natjerati HDZ i SDA da se organiziraju izbori u Mostaru.

 ''Ovakva situacija je idealna za njih, jer drže grad u rukama dvojice ljudi, a Proračun grada ne bi trebao biti Ljubina očevina“, zaključila je Prlić, koja je na kraju rekla da je svjesna da bi, u ovom trenutku, zaustavljanje ovog Zakona imalo velike posljedice za građane Mostara.

Podsjećamo, Fedralna vlada je na sjednici održanoj 12. prosinca utvrdila i u žurnu parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o proračunima u FBiH.
 
Na ovaj način je omogućeno da izuzetno, i isključivo u svrhu osiguranja financiranja Grada Mostara u 2019. godini, Proračun Grada Mostara i Odluku o izvršenju Proračuna za 2019. godinu donese i za njegovu provedbu bude odgovoran gradonačelnik Grada Mostara, uz suglasnost načelnika za financije.
 
Kako je obrazloženo, Gradsko vijeće Grada Mostara nije izabrano, pa ne postoji pravni osnov za donošenje Proračuna Grada Mostara i Odluke o njegovu izvršavanju za 2019. godinu. Kako bi bilo osigurano normalno funkcioniranje javnih institucija ovog grada i da ne bi došlo do financijske blokade, bilo je potrebno dopunom Zakona o proračunima u FBiH, omogućiti gradonačelniku da, uz suglasnost načelnika za financije, donese Proračun i Odluku o izvršenju Proračuna Grada Mostara za 2019. godinu.

Inače, javna rasprava o mostarskom proračunu za 2018. godinu održana je sredinom prosinca 2017. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close