Osman Mehmedagić

Privremeno obustavljeno poništenje fakultetske diplome šefu OSA-e

Žalbu na poništenje Mehmedagićeve diplome uputio je je rektor Univerziteta za poslovne studije iz Banja Luke Radovan Klincov.
Vijesti / Politika | 05. 09. 2019. u 18:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo za znanstveno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo Republike Srpske privremeno je u četvrtak zaustavilo poništenje visokoškolske diplome direktora Obavještajno - sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića Osmice dok ne preispita odluku obrazovne inspekcije koja je pronašla veliki broj nepravilnosti prigodom polaganja i priznavanja ispita.

Kako su izvijestili iz obrazovne inspekcije Republike Srpske, žalbu na poništenje Mehmedagićeve diplome uputio je je rektor Univerziteta za poslovne studije iz Banja Luke Radovan Klincov.

"Žalbu je prvostupanjsko tijelo dostavilo ministarstvu za znanstveno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo. Na temelju dostavljene molbe, dopušteno je odgđanje rješenja obrazovnog inspektora do okončanja postupka po žalbi koji se vodi pred nadležnim drugostupanjskim tijelom", naveli su iz obrazovne inspekcija Republike Srpske.

Fakultetska diploma šefu OSA-e, koji je iznimno blizak vrhu bošnjačke SDA, poništena je zbog brojnih nepravilnosti prigodom njezina stjecanja. On je dvogodišnji studij koji je okončao u Sarajevu nastavio na Univerzitetu za poslovne studije iz Banja Luke.

Obrazovna inspekcija je utvrdila kako su mu ranije položene ispite priznali profesori koji nisu bili za to imenovani. Utvrđeno je i da je polagao ispite koji su mu bili priznati, da ne postoji čak 14 prijava za polaganje ispita, kao i da inspektorima nisu predočeni zapisnici o polaganju više ispita.

Iz OSA-e su pak objasnili da poništavanje diplome direktora ove agencije predstavlja novi "nasrtaj na Agenciju i direktora Osmana Mehmedagića".

Provjeru diploma dužnosnika na čelu državnih institucija pokrenulo je početkom godine državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine. Diplome su dostavile sve agencije, osim OSA-e, javlja Hina.

Mehmedagiću će u studenom ove godine isteći mandat na čelu OSA-e, a SNSD Milorada Dodika najavio je kako mu neće odobriti novi mandat.

Nedavno je Dodik rekao kako je OSA, kojoj je na čelu Mehmedagić, blizak obitelji bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića, 10. travnja donijela odluku o "obradi" deset medijskih kuća.

Sumnja se da je Obavještajno-sigurnosna agencija u nekoliko navrata stajala iza pokušaja diskreditiranja dužnosnika u BiH, ali i da je umiješana u fabriciranja afera poput optuživanja hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) za vrbovanje radikalnih islamista selefija u BiH.

Osmica je poznat po tome što je tijekom rata bio tjelohranitelj ratnom bošnjačkom predsjedniku Aliji Izetbegoviću.

Kopirati
Drag cursor here to close