Prijedor glasa

Prijevremene izbore za gradonačelnika Prijedora obilježila mala izlasnost i uočene nepravilnosti

Vijesti / Politika | 12. 12. 2021. u 16:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Pod lupom

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' izvijestila je da je u procesu glasanja za gradonačelnik danas u Prijedoru zabilježeno nekoliko nepravilnosti.

Od nepravilnosti pri procesu glasanja, promatrači Koalicije su zabilježili da na biračkom mjestu 009B063 birač ubacuje više glasačkih listića u glasačku kutiju, dok je na biračkom mjestu 009B035 dozvoljeno jednoj osobi da glasa za više osoba u nekoliko navrata.

Skoro na polovini biračkih mjesta (47 posto) zabilježeno je do deset slučajeva obiteljskog glasanja.

Također, na više od polovine biračkih mjesta (56,5 posto) zabilježeni su i slučajevi vraćanja birača s biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska (do 10 slučajeva te vrste nepravilnosti).

Na jednom biračkom mjestu (009B062) je bilo otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta. Na svakom petom biračkom mjestu zabilježen je bar jedan slučaj da ista osoba pruža pomoć većem broju birača da glasaju u kabini.

Do deset slučajeva glasanja bez propisne identifikacije birača zabilježeno je na sedam biračkih mjesta (009B035, 009B038, 009B042, 009B051-B, 009B063, 009B065, 009B085).

Tijekom glasanja, mjere za sprečavanje širenja COVID-19 nisu se primjenjivale na 8,7 posto biračkih mjesta.

Na šest biračkih mjesta je bilo pisanih primjedbi ili prigovora od strane promatrača izbornog procesa.

Kršenje izborne šutnje je zabilježeno u Centru Prijedora i odnosi se na upotrebu interaktivnog bilborda, a Koalicija "Pod lupom" je pripremila prigovor za Centralnu izbornu komisiju BiH koja je prvostupanjski organ nadležan u ovom slučaju. Politički subjekti su jasno imali mogućnost uplatiti vlastitu promociju do dana kad počinje izborna šutnja, odnosno 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, a to su propustili učiniti.

Koaliciji su prijavljena dva slučaja kršenja izborne šutnje na društvenim mrežama, međutim, zbog pojave naloga na društvenim mrežama koje nije moguće povezati sa političkim subjektima, te nepravilnosti nisu tretirane Izbornim zakonom u BiH. U slučaju utvrđivanja vlasništva stranice na društvenim mrežama, Koalicija će navedene prijave obraditi i uputiti ka Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Kao posebno zabrinjavajući navode slučaj koji su prijavila dva građanina, odnosi se na pritiske na birače na glasanje za jednog kandidata s broja telefona koji je registriran na Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske - poslovnica Prijedor. Slučaj je prijavljen Policijskoj upravi Prijedor MUP-a RS.

- Građani sve uočene nepravilnosti tijekom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji ''Pod lupom'' na besplatan broj 080 05 05 05 ili putem službenih društvenih mreža Koalicije.

Prijevremni izbori za gradonačelnika Prijedora: Do 15 sati glasalo 22,57 posto birača

Fena / Izbori u Prijedoru

Na prijevremenim izborima za gradonačelnika Prijedora do 15 sati glasalo je 18.812 birača ili 22,57 posto, saopćeno je iz Centralne izborne komisije.

Biračka mjesta se zatvaraju večeras u 19 sati.

Prve preliminarne nekompletne rezultate izbora Centralna izborna komisija BiH će objaviti večeras do 22.30 sati na internet stranici www.izbori.ba.

Građani danas mogu da glasaju na 130 redovnih biračkih mjesta i jednom biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima. Na terenu su tri mobilna tima i jedan poseban COVID-19 mobilni tim.

U izvod iz Centralnog biračkog spiska za Grad Prijedor je upisano 86.329 birača.

Kopirati
Drag cursor here to close