Briga

Prijedlog SDP-a u HNŽ: Porodiljama naknada od 12 prosječnih plaća

Kako je priopćeno, dodatan razlog za ubrzanje ove inicijative jesu i nedavne izjave određenih političara da ova prava trebaju iznositi 300, a ne 1.000 KM.
Vijesti / Politika | 04. 02. 2022. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub zastupnika SDP-a BiH u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije odlučio je u skupštinsku proceduru uputiti inicijativu kojom će visina porodiljinih naknada za nezaposlene i zaposlene majke na području ovog kantona ujednačiti u visini jedne prosječne plaće u FBiH u trajanju od 12 mjeseci.

''Mi u SDP-u smatramo da više nema vremena za čekanje kada je ostvarivanje osnovnih ljudskih i građanskih prava u pitanju. Odluka koje donijela Vlada Kantona Sarajeva, kao i usvajanje sličnih inicijativa u nekim drugim kantonima pokazatelj je kojim putem trebamo svi ići kako bi se uklonila očita diskriminacija majki kada je u pitanju ostvarivanje prava na osnovu radnog odnosa i mjesta prebivališta'', navodi se u priopćenju.

Kako je priopćeno, dodatan razlog za ubrzanje ove inicijative jesu i nedavne izjave određenih političara da ova prava trebaju iznositi 300, a ne 1.000 KM.

''Smatramo da Skupština HNK i Vlada HNŽ moraju donijeti izmjene kojima će glavni kriterij biti prosječna plaća u prethodnoj godini na području FBiH, a ne nečija tvrdnja da je 300 KM 'bolje' od 1.000. Također, smatramo da će donošenje ovakve odluke doprinijeti sprečavanju iseljavanju mladih iz HNK, poboljšati socioekonomski status obitelji sa djecom i pozitivno uticati na populacijsku politiku u HNŽ i BiH'', navodi hercegovačko-neretvanski SDP.

Kopirati
Drag cursor here to close