Višković

Prijedlog iz RS-a: Podijeliti i zajedničku blagajnu

Višković kaže kako UNO duguje Republici Srpskoj više od 100 milijuna KM po osnovu trošarina.
Vijesti / Politika | 26. 04. 2023. u 14:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas u Narodnoj skupštini Srpske da se, ukoliko Federacija BiH nije zadovoljna načinom raspodjele sredstava od neizravnih poreza, pristupi podjeli u Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

"Vi što skupite sebi dijelite kako hoćete, a mi ćemo dijeliti naše. Federacija BiH uzima više naših para nego što nam vrati. Ako zajednička kasa ne funkcionira, hajde da se podijelimo", rekao je Višković, reagirajući na tvrdnje zastupnika Pokreta za državu Ramiza Salkića da BiH financira Republiku Srpsku.

Prema njegovim riječima, UNO duguje Republici Srpskoj više od 100 milijuna KM po osnovu trošarina.

Dodao je kako nije točna ni Salkićeva konstatacija u vezi sa najnižom mirovinom u Srpskoj, te istakao da je federalni Fond MIO dužan Srpskoj 1,5 milijardi KM.

Premijer Srpske je naveo i da je prosječna plata u Republici Srpskoj veća nego u FBiH.

"Kada pogledate koliko imate vlada, premijera i ministara u FBiH - to je svjetski rekorder. Šta Vlada FBiH ispunjava prema građanima? Ništa. Osim plata zaposlenih u institucijama FBiH i penzija. Obrazovanje, zdravstvo, policija su na kantonima", rekao je Višković na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Kada je riječ o proslavi Dana Republike, Višković je rekao da nije točno da je koštala 750.000 KM, ali i da jeste to je odluka Republike Srpske.

"Koliko košta proslava 1. marta? Ne zanima nas. Nikada ništa nisam loše rekao o tom danu koji slavite, a to je dan kada je razvaljena BiH", rekao je Višković.

Između ostalog, rekao je kako se u Srpskoj nije pokušala privatna imovina bilo koje osobe iz FBiH ili bošnjačke nacionalnosti uknjižiti kao imovina Srpske, a da je u FBiH donesen zakon kojim se htjela oteti imovina Srba koji su prethodno protjerani iz tog entiteta.

Višković je rekao u Narodnoj skupštini Srpske da devet odluka Ustavnog suda BiH nije implementirano u FBiH, a neke su stare više godina.

"Zašto se ne proziva drugi entitet zbog imovine? Zato što se smatra da je imovina FBiH imovina BiH. Nije točno, ima našeg grunta i u tom entitetu", rekao je Višković.

Kopirati
Drag cursor here to close