Xi Jinping

Prije 70 godina rođen je jedan od trojice najmoćnijih aktualnih državnika

Iako mu je otac bio bliski suradnik Mao Ce-tunga, završio je u zatvoru kada je Xi imao devet godina. Xi je kao dječak poslan na selo kako bi iz prve ruke vidio što znači težak rad.
Vijesti / Politika | 15. 06. 2023. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, prije 70 godina, 15. lipnja 1953. rođen je u Pekingu aktualni kineski lider Xi Jinping. On pripada petoj generaciji rukovoditelja kineske Komunističke partije. Xi Jinping u ovom trenutku drži sve najvažnije funkcije u Narodnoj Republici Kini.

Naime, on je aktualni kineski predsjednik, aktualni generalni sekretar Centralnog komiteta, kao i predsjedavajući Središnje vojne komisije (time je i vrhovni zapovjednik kineskih oružanih snaga)

Xi Jinping rođen je u Pekingu kao sin Xia Zhongxuna, važnog partijskog vođe iz ranog doba revolucionarnog komunizma. Zbog tako uglednog podrijetla, Xia Jinpinga svrstavaju među tzv. krunske prinčeve ili crvene prinčeve (potomke visokih komunističkih dužnosnika).

Međutim, nije sve bilo ni tako jednostavno: Iako mu je otac bio bliski suradnik Mao Ce-tunga, završio je u zatvoru kada je Xi imao devet godina. Bilo je to vrijeme tzv. Kulturne revolucije. Xi je kao dječak poslan na selo kako bi iz prve ruke vidio što znači težak rad.

Poslije je radio na zemlji (navodno je sedam godina živio u nekoj vrsti špilje), bio potom mehaničar pa i liječnik zadužen za zdravlje seljana. Zbog toga je i početak političke karijere uglavnom je proveo u provinciji Fujian.

Video: Xi Jinping’s rise from living in a cave to president for life

Od 1975. do 1979. studirao je kemijsko inženjerstvo na Sveučilištu Tsinghua u Pekingu. Ondje je završio izvanredni poslijediplomski studij marksističke filozofije i ideološkog obrazovanja od 1998. do 2002., koji je završio s doktoratom prava u oblasti klasičnog prava, politike, menadžmenta i "revolucionarne povijesti".

Kasnije je imenovan za šefa Partije u susjednoj provinciji Zhejiang, da bi potom bio imenovan za šefa partijske organizacije u Šangaju nakon smjene Chen Liangyua. Poznat je po svom tvrdom stavu prema korupciji kao i otvorenom zalaganju za političke i tržisne reforme.

Danas Xia Jinpinga smatraju jednim od triju najmoćnijih ljudi na svijetu. Na položaju kineskog lidera naslijedio je svog prethodnika Hu Jintaoa (pripadnika četvrte generacije kineskih partijskih rukovoditelja).

Zanimljivo je da je Xi Jinping oženjen popularnom pjevačicom Peng Liyuan. Ona je ranije bila znatno poznatija u Kini od njega, sve dok se on nije uspeo u sam vrh kineskog partijskog i državnog rukovodstva. Kao predsjednikova supruga, ona danas u Kini ima status svojevrsne prve dame.

To je njegov drugi brak jer se 1980.-ih vjenčao se s Ke Linging, kćeri diplomata Ke Hua poznatoga kao veleposlanika NR Kine u Londonu. Brak je nakon nekoliko godina završio razvodom.

Video: How Xi Jinping Became China’s Leader for Life
Kopirati
Drag cursor here to close