Da, da

Lijanović ipak ide sedam godina u zatvor

Protiv Jerka Ivankovića Lijanovića postupak je vodilo Kantonalno tužiteljstvo TK, kao i Tužiteljstvo BiH, da se radi o dva odvojena kaznena postupka.
Vijesti / Politika | 14. 11. 2019. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Presuda Vrhovnog suda FBiH, kojom je bivšem federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerki Ivankoviću Lijanoviću izrečena kazna zatvora u trajanju od 7 godina, je pravosnažna, i taj postupak nema nikakvu vezu sa predmetom pred Sudom BiH'', poručeno je iz Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona radi, kako navode, pogrešne percepcije javnosti da je nakon oslobađajuće presude Suda BiH u predmetu Jerko Ivanković Lijanović i drugi, isti oslobođen krivnje i u predmetu u kojem je protiv njega i drugih osoba optužnicu podiglo ovo Tužiteljstvo.

Naime, podsjećaju da je protiv Jerka Ivankovića Lijanovića postupak vodilo Kantonalno tužiteljstvo TK, kao i Tužiteljstvo BiH, da se radi o dva odvojena kaznena postupka.

Kako se radi o pravosnažnoj presudi, slijedi procedura propisana Zakonom o izvršenju kaznenih sankcija u FBiH, odnosno upućivanje osuđenog na izdržavanje kazne zatvora na osnovu pravosnažno donesene presude, navode iz Kantonalnog tužiteljstva TK.

''Vrhovni sud FBiH je donio osuđujuću pravosnažnu presudu za  bivšeg federalnog ministra Jerka Ivankovića Lijanovića i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina zbog kaznenog djela udruživanje radi činjenja kaznenih djela počinjenog u sticaju sa produženim kaznenim djelom zloupotreba položaja i ovlaštenja, a vezano za nezakonitosti prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području TK i FBiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine'', podsjećaju.

''Pravosnažnom presudom se od Lijanovića oduzima imovinska korist pribavljena kaznenim djelima u iznosu od oko 653.000 KM. Istom presudom je za Stipu Šakića izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i novčana kazna od 18.000 KM. Ranije su u ovom predmetu donesene pravosnažne presude za Merseda Šerifovića i Suada Čamdžića, koji su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po dvije godine i šest mjeseci,  te je od Šerifovića oduzeto 50.000 KM, a od Čamdžića 70.000 KM imovinske  koristi pribavljene kaznenim djelima. U ovom predmetu je ranije osuđen i Edin Ajanović na jednu godinu zatvora'', poručeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close