Grad Slučaj

Prekinuti pregovori SDA i HDZ-a o Mostaru

Vijesti / Politika | 16. 06. 2014. u 11:45 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mostar se ponovno politizira i želi se zadržati status grada - slučaja. ja sam bio optimist, mislio sam da će prevladati razum nakon odluke Doma naroda. Ali parlament se ponaša na drugi način, iako bi bilo dobro, da ne kažem presudno, da se lokalni izbori održe u listopadu'', rekao je i intervjuu za Večernji list ministar unutarnjih poslova HNŽ-a i predsjednik GO HDZ BiH Mostar Slađan Bevanda i dodao kako je prilično siguran da toga neće biti.

''Mostar treba statusno biti organiziran kao sve ostale jedinice lokalne samouprave. Mislim da su sada izgledi jako mali i trenutačno cure rokovi da se nešto napravi. Sve sam manje optimist da će biti izbora'', rekao je Bevanda i dodao kako pregovori sa SDA, koji su bili na dobrom putu, posljednjih tjedana više nisu intenzivni.

''U biti, prekinuti su, nema kontakata. Mislim da se SDA tu ne ponaša principijelno. jedan dan obaraju zakonska rješenja za Mostar, a drugi dan pozivaju na izbore. To je samo po sebi apsurdno. Mislim da se SDA inače ponaša neprincipijelno po pitanju Mostara jer za ovaj grad traže nešto posebno, a s druge strane nisu spremni to isto dati Hrvatima u drugim lokalnim zajednicama. Naš stav je jasan. Mostar mora biti uređen kao i ostale jedinice lokalne samouprave, ne smije više biti grad slučaj, Mostar ne može biti poseban ni po čemu. Onako kako bude uređen Mostar, trebaju biti uređene i ostale jedinice lokalne samouprave u BiH'', naveo je čelnik mostarskog HDZ-a.

Bevanda se obrušio i na izjave Salke Sokolovića, čelnika županijskog SDA, koji je prije nekoliko dana u Parlamentu rekao kako Mostar nikada nije bio i kako neće biti većinski hrvatski grad te mu preporučio ''neka pogleda koliko je Hrvata živjelo u njegovom Konjicu 1991. godine, a koliko ih tamo živi danas''.

''Kako možete očekivati bilo kakav dogovor kada Sokolović govori kako Hrvati ne mogu biti članovi ni lovačkog društva? Kako i zašto nakon takvih izjava uopće sjedati za isti stol i tražiti neka rješenja. Nažalost, Mostar je silom prilika ostao jedini veći grad u BiH s hrvatskom većinom. I tako će ostati. I u ovom gradu će biti smještene sve hrvatske institucije. Ne zato što to netko želi, nego što je to logično. Koliko god se to nekome ne sviđalo'', rekao je Bevanda.

Istaknuo je kako nije realno očekivati lokalne izbore za Mostar prije idućih lokalnih izbora u BiH, a to je 2016. godina. No, istaknuo je kako je problem to što Grad Mostar nema zakonodavnu vlast i što se ne mogu donijeti odluke koje će stvoriti jednu novu vrijednost.

Podsjećamo, čelnici SDA i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, dogovorili su početkom travnja kako će te dvije stranke intenzivirati razgovore o Gradu na Neretvi.

Kopirati
Drag cursor here to close