Malo je malo dana

Prekinuta sjednica Ustavnopravne komisije ni danas nije održana

Vijesti / Politika | 06. 09. 2017. u 09:52 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za danas najavljeni nastavak jučer prekinute sjednice Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije održan, jer se na sjednici opet nisu pojavili niti članovi Komisije iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), niti Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), ali ni članovi iz Srpske demokratske stranke (SDS), koji su napustili jučerašnju sjednicu.

Predsjednik Ustavnopravne komisije Damir Arnaut predložio je pauzu od 10 minuta da bi bio osiguran kvorum za nastavak sjednice, ali budući da se to nije dogodilo, obavijestio je prisutne da zbog toga nema uvjeta za nastavak zasjedanja.

Članovi Komisije trebali su razmatrati dopune Izbornog zakona koje predviđaju zabranu kandidiranja na izborima osuđenim ratnim zločincima te dopune Kaznenog zakona koje su predviđale zabranu negiranja genocida, čiji je predlagač zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović.

Oba ova zakona trebala bi biti predmet rasprave poslanika na sjednici Zastupničkog doma koja je zakazana za sutra, nakon što o njima mišljenje da Komisija.

Međutim, Arnaut, koji je ponovno zakazao nastavak sjednice Ustavnopravne komisije za sutra ujutro, prije početka sjednice Zastupničkog doma, kazao je novinarima da će, ako ni sutra ne bude osiguran kvorum, na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma "ostati samo zapisnik".

"Neshvatljivo mi je da je sjednica Zastupničkog doma, najvišeg zakonodavnog tijela ove države, pomjerena sa srijede na četvrtak, a to je uradila članica HDZ-a Borjana Krišto. Kako se čini, razlog je neslužbena posjeta premijera susjedne države", rekao je Arnaut, dodavši da se čini da ni dva člana ove komisije iz HDZ-a nisu prisutna na sjednicama Komisije iz istog razloga.

Osim toga, naglasio je Arnaut, tu je i bojkot SDS-a, čiji razlog mu nije poznat.

"Ne znam da li je razlog tome zakon Denisa Bećirovića ili jednostavno kopiraju SNSD tko će više bojkotirati rad ovog parlamenta. U svakom slučaju, najviše mi je neshvatljivo od svega, kako SDA stidljivo šuti na sve ovo", kazao je predsjednik Ustavnopravne komisije.

Zastupnik SDP-a Denis Bećirović također se obratio novinarima i ocijenio da je ponašanje poslanika HDZ-a i pojedinih poslanika iz Republike Srpske protuustavno, protuposlovničko i protudejtonsko.

Istakao je da je, s obzirom na to da ni drugi dan nisu došli na zakazanu sjednicu Ustavnopravne komisije, ugroženo i održavanje sjednice Zastupničkog doma, te dodao da su na dnevnom redu obje sjednice dva suštinski važna zakona za budućnost BiH.

"Očigledno da njihov nedolazak itekako ima veze sa sutrašnjom posjetom predsjednika Republike Srbije i da oni ne žele da se tako važna pitanja nađu na dnevnom redu sutrašnje sjednice parlamenta, kako bi posjeta Vučića, protekla u atmosferi koja je po njima prihvatljiva", smatra Bećirović.

Zaključio je da je bitno da parlament obavlja svoj posao jer se radi o obaveznim zakonima koji se moraju naći na dnevnom redu.

Kopirati
Drag cursor here to close