Glatko

Predsjedništvo BiH usvojilo državni proračun usklađen s odlukom OHR-a

Procedura usvajanja proračuna se nastavlja u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji će razmatrati prijedlog Predsjedništva koji sadrži i odluku o financiranju izbora u cjelokupnom traženom iznosu.
Vijesti / Politika | 08. 06. 2022. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj sjednici državni proračun usklađen s Odlukom Ureda visokog predstavnika (OHR).

Nacrt proračuna institucija i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu Predsjedništvu je dostavljen iz Vijeća ministara BiH, a nakon izjašnjavanja Predsjedništva, koje je prema Ustavu BiH stvarni predlagač budžeta institucija.

Procedura usvajanja proračuna se nastavlja u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji će razmatrati prijedlog Predsjedništva koji sadrži i odluku o financiranju izbora u cjelokupnom traženom iznosu.

"Danas će biti proslijeđen u oba doma Parlamenta BiH i već sljedećeg tjedna može biti usvojen," kaže Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

''Razgovarali smo o tome kako ublažiti zahtjeve Središnjeg izbornog povjerenstva, korigirali na nivo 12.528.000 KM. Vijeće ministara će nakon usvajanja proračuna taj novac isplatiti. Ministar financija i trezora BiH je pokušao nešto dostaviti što nije dostavljeno na Vijeće ministara i da se ta sredstva dostavljaju. To nismo razmatrali”, naveo je Dodik.

''Ovo što je Schmidt uradio je obična šarada. Pokušao je u pravni i financijski nivo uvesti nered. Proračun u formi prijedloga se danas šalje u oba doma Parlamenta BiH i idućeg tjedna se može usvojiti. To nije zbog Schmidta. On je lažni visoki predstavnik”, poručio je Dodik.

Video: Konferencija za novinare Milorada Dodika /// 08.06.2022.

Naime, visoki predstavnik Christian Schmidt donio je jučer odluku o financiranju izbora kojom se za potrebe provedbe općih izbora planiranih za oktobar alocira 12,5 milijuna KM sredstava koliko je ranije zatražilo Središnje izborno povjerenstvo.

Državne institucije cijelu prošlu godinu, kao i ovu, funkcioniraju na odlukama o privremenom financiranju, kojima je omogućeno samo financiranje osnovnih proračunskih isplata i vanjskog duga, ali ne i realizacija važnih projekata.

Vijeće ministara BiH Predsjedništvu je predložilo usvajanje budžeta u iznosu od 1.073.600.000 KM, od čega je izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivo BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close