Naša stranka

Predrag Kojović: Deklaracija o Hrvatima u BiH prepreka je dobrosusjedskim odnosima

Iz Naše stranke poručuju da Deklaracija tretira Hrvate u BiH kao dijasporu i time se ugrožava sama suština prava i obaveza koje Hrvati imaju unutar Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 13. 12. 2018. u 15:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Predložena Deklaracija o položaju Hrvata u BiH predstavlja politički i diplomatski neprihvatljiv čin kojim politički vrh Republike Hrvatske vrši direktno uplitanje u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine. Time se ugrožavaju dobrosusjedski odnosi i dodatno destabilizira politička klima u regiji, ali i u samoj BiH'', stoji u priopćenju Naše stranke.

Iz ove političke stranke napominju da je neprihvatljivo da najviše političko tijelo jedne države tumači Ustav i demokratske procedure druge države, pri tom selektivno, uz očitu potporu jednoj političkoj opciji, konkretno HDZ-u i Draganu Čoviću.

''Sam tekst Deklaracije pravno je upitan i proizvoljno selektivan. Selektivno citiranje Ustava BiH, kao i povijesti BiH, samo dodatno umanjuju kredibilitet ovakve deklaracije. Nažalost, najveću štetu upravo čini politički duh i poruka ovog dokumenta koja indirektno suprotstavlja interese države BiH i interese Hrvata u BiH, što je neprihvatljivo i netočno'', saopćeno je.

Iz Naše stranke poručuju da Deklaracija tretira Hrvate u BiH kao dijasporu i time se ugrožava sama suština prava i obaveza koje Hrvati imaju unutar Bosne i Hercegovine.

''Sabor susjedne države indirektno priziva na stranačku homogenizaciju te guši politički i ideološki pluralizam unutar hrvatske zajednice u BiH, prijeko potreban za njen napredak'', dodaju iz stranke na čijem je čelu Predrag Kojović.

Naša stranka ističe da Deklaracija zahtijeva nedvosmislen odgovor Bosne i Hercegovine, prvenstveno u kontekstu inzistiranja na suverenitetu BiH, ali i stvaranja normalnijeg okvira za suradnju za koju je potrebno razumijevanje i obostrano povjerenje.

''Potrebno je istaknuti da je jučerašnja rasprava pokazala da i u ovom trenutku u Hrvatskoj, kako u Saboru tako i van njega, postoje one snage koje ne podržavaju Deklaraciju, što nam daje nadu da ipak postoji politički prostor za izgradnju budućih dobrosusjedskih odnosa. Ravnopravnost svih i građana i naroda, te razvijanje dobrih i korisnih odnosa sa zemljama u regiji uz uzajamno poštivanje suvereniteta su bile i ostaz će temeljni politički principi djelovanja Naše stranke'', kaže se u priopćenju te političke partije.

Kopirati
Drag cursor here to close