Pasivni političari

Preda: EU nema sugovornike u BiH

BiH se ne ponaša kao država zainteresirana za EU integracije, s obzirom na to "da nismo u stanju ni imenovati šefa misije pri toj organizaciji.“
Vijesti / Politika | 05. 12. 2018. u 18:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici/e Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH sastali su se jučer u Bruxellesu sa Cristianom Danom Predom, izvjestiteljem Europskog parlamenta (EP) za BiH. 

Iz te inicijative podsjećaju da Komisija za vanjske poslove Europskog parlamenta (EP) sutra glasa o nacrtu Izvještaja EP o Bosni i Hercegovini. 

''Izvjestitelj Europskog parlamenta je potcrtao da je pasivnost političkih aktera u BiH kada su u pitanju EU integracije dovela do toga da EU naprosto nema sugovornike u BiH. Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje, koji je trebao biti ključna točka u komunikaciji europskih i domaćih parlamentaraca, i dalje ne funkcionira'', navodi Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH u saopćenju za javnost. 

Pored toga, kako podsjećaju iz Inicijative za monitoring EU integracija, BiH još nije imenovala šefa misije pri EU, što znači da dužnosnici  EU u Bruxellesu u ne mogu ostvariti odgovarajuću komunikaciju sa bh. institucijama. 

U vezi s tim, konstatiraju da se BiH ne ponaša kao država zainteresirana za EU integracije, s obzirom na to "da nismo u stanju ni imenovati šefa misije pri toj organizaciji.“ 

''Osim što ne pokazuju nikakvu inicijativu, predstavnici vlasti u BiH i dalje ignorišu ozbiljne izazove koji im predstoje u narednoj godini - navodi se. 

Istovremeno, Preda navodi da je o tome već razgovarao sa određenim bh. parlamentarcima, ali da nitko od njih nije poduzeo nikakve korake, niti pokrenuo tu temu u javnosti. 

''Upozoravao sam ih da su europski izbori sljedeće godine, te da im izmiče i posljednja prilika da Europski parlament i Europska komisija učine nešto pozitivno za BiH u ovom sazivu. Međutim, ne vidimo nikakvu reakciju na to upozorenje'', kazao je Preda, navodi se u priopćenju. 

Na sastanku je zaključeno da svi relevatni politički akteri moraju prestati ignorirati upozorenja koja stižu iz Bruxellesa ako zaista postoji volja da se nastavi proces EU integracija. 

U prethodnom razdoblju, civilno društvo u BiH se pokazalo kao mnogo aktivnije i zainteresiranije za proces EU integracija u odnosu na službene institucije BiH, što je jasan pokazatelj da se odnos i ponašanje institucija i njihovih predstavnika i predstavnica mora temeljno promijeniti u predstojećem mandatu, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close