Federalni parlament

Poznata su imena svih 98 zastupnika

Iz SDA, koja ima najviše glasova, osvojili su 28 mandata. Među njima je i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, aktualni federalni ministar Salko Bukvarević.
Vijesti / Politika | 19. 10. 2018. u 08:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznata su imena svih 98 zastupnika koji će u sljedeće četiri godine donositi odluke i predstavljati svoje birače u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Iz SDA, koja ima najviše glasova, osvojili su 28 mandata. Među njima je i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, aktualni federalni ministar Salko Bukvarević. Iz državnog u Federalni parlament seli Asim Sarajlić, a prvi put u parlamentarnim klupama je Sebija Izetbegović. Pozicije u ovom parlamentu potvrdili su Osman Ćatić, Asim Kamber te zahvaljujući kompenzacijskom mandatu i Ismet Osmanović. Kompenzacijske mandate dobili su i Kenela Zuko, Salko Zildžić, Zijad Mušić, a od glasova poštom i u odsustvu ovisi ulazak i Salmira Kaplana.

Od ukupno 16 mandata SDP-a, pozicije zadržavaju Damir Mašić i Elvir Karajbić, a prvi put u Parlamentu Federacije sjedit će Irfan Čengić. Putem kompenzacijskih lista mandate su dobili Lana Prlić, Ivan Boban i Mira Grgić. HDZBiH imat će 15 mandata, a i naredne četiri godine u kreiranju vlasti u Federaciji iz ove stranke će sudjelovati i Marinko Čavara, Lidija Bradara i Mladen Bošković.

Demokratska fronta je na ove izbore izašla u koaliciji s Građanskim savezom, a od 10 mandata jedan pripada njihovom koalicijskom partneru Nihadu Čolpi. Putem kompenzacijskih lista svoje mandate iz ove stranke u ovom parlamentu zadržat će Dževad Adžem i Amra Kunovac.

SBB će imati ukupno osam mandata, dva među njima zadržavaju Munib Jusufović i Šemsudin Kavazović.

Iz Naše stranke, koja će sada imati tri puta više mandata u odnosu na sadašnji, u parlamentarne klupe ulazi šest kandidata od kojih i Sabina Ćudić, dosadašnja zastupnica u Skupštini KS-a.

Prvi put u Parlamentu Federacije su PDA i Nezavisni blok. Obje stranke imaju po četiri mandata.

Po dva mandata imaju A-SDA, HDZ 1990 te novoosnovana stranka Narod i pravda.

Kako sada stvari stoje, jedan mandat imat će i Laburistička stranka, prenosi Federalna.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close