Dječji dom

Poziv za donacije za štićenike Dječjeg doma u Mostaru

Vijesti / Politika | 06. 05. 2012. u 11:49 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Our Kids Foundation je organizacija koju su pokrenuli Mostarci u iseljeništvu, koja svim silama pokušava osigurati štićenicima Dječjeg doma Mostar bolje uvjete, te mogućnost socijalizacije i stjecanja kvalifikacija za lakše osamostaljenje nakon izlaska iz Doma, ali i osiguravanje radnih mjesta za bivše štićenike Doma. Svjesna da štićenici Dječjeg doma nemaju nikoga, te da ih je velik broj sa poteškoćama u razvoju, fondacija Our Kids čini sve da svakodnevica te djece bez roditeljskog staranja bude lakša.

O plemenitoj borbi Fondacije Our Kids za bolju stvarnost i omogućavanje životne šanse štićenicima Dječjeg doma pročitajte u nastavku. Ali i pokušajte, ukoliko ste u mogućnosti da, malim novčanim doprinosom budete dio priče koja će onima koji nemaju nikog dati mnogo.

Fondacija Our Kids je krenula s misijom da pretvore devastiran prostor biblioteke u dvorištu Dječjeg Doma u Dječiji klub sa frizerskim salonom i internet kafeom, u kojem bi djeca mogla provoditi svoje slobodno vrijeme, ali se i obučavati za izlazak iz doma i normalan život van institucije. Do sada je renoviran jedan dio zgrade za frizerski salon u kojem su dvije štićenice doma – Amra Šahović i Emina Mujkanović našle posao nakon što im je Our kids u suradnji sa sestrinskim organizacijama osigurala praksu i obuku. Na taj način dvije mlade osobe su osposobljene za samostalan život van Doma.

Slijedeći korak na obnovi biblioteke je izmjena prozora na objektu, za što je nužno 10 000 eura, od čega je do sada prikupljeno samo 3000. Velik broj laptopa za internet kafe, već je osiguran donacijom The Heatlanf School iz Londona. Također je osiguran ogroman broj knjiga koje Our Kids namjerava smjestiti u dnevni prostor koji će biti korišten za radionice i dnevni boravak djece u biblioteci. Ova akcija je pokrenuta od Mostaraca širom svijeta i ona još traje.

Ukupna investicija za ovaj objekat je 25 000 Eura. Nadamo se da ćemo krajem slijedeće godine u potpunosti završiti ovaj projekt, poručuju iz organizacije Our Kids. Štićenici pohađaju radionice kao što su izrada nakita, izrada suvenira, pripremanje tradicionalnih jela, likovne, plesne i kompjuterske radionice.

Tijekom 2011 Fondacija Our Kids je uspjela naći donacije da se na Domu za punoljetne osobe promijene krov, prozori i fasada, te izmijene električne i vodovodne instalacije. Prozori su donacija Češkog veleposlanstva, struja i voda su urađene od sredstava Dječjeg doma. To je sve skupa koštalo 21 000 eura. Krajem 2011. potpisan je ugovor o izradi četiri apartmana u potkrovlju u iznosu od 25 000 eura. Glavni investitor za ovaj dio kuce je The Heatland School iz Londona, koja već tri godine posjećuje djecu Doma u ljetnim raspustima, a do sada je donirala 22 000 eura.

Prizemlje kuće bi trebalo biti teretana otvorenog tipa, za građane i djecu iz Dječjeg doma, koju financira Naša djeca iz Austrije na čelu sa bivšim štićenikom doma Obadom Mugdom. Prvi kat će biti dnevni centar za osobe sa posebnim potrebama. Financiranje ovog dijela objekta dijelom pripada Vara Barn (Nasa Djeca) iz Švedske, Our Kids Foundation iz Engleske kao i Upravi Grada Mostara od kojih je dobijeno pismo podrške u iznosu od 5000 eura.

Velikodušnošću tvrtke Scania iz Švedske, odobren je šleper koji će 16.06. krenuti put Bosne i Hercegovine sa prikupljenim donacijama. Pored stvari za Dječji dom, tu će biti donacije i za ostale bh. domove za djecu bez roditelja u vidu robe, pelena i ostalih potrepština.

-telefon +44 1784 257 759
-banka HSBC Bank plc, 47 Church Road, Ashford, Middlesex, TW15 2UB
-IBAN Broj GB 65MIDL40084201497456
-BIC MIDLGB2116W

Većina rada organizacije Our Kids je usresređena na zapošljavanje štićenika doma po navršenih osamnaest godina. "Ako nastavimo sa ovim tempom da svake godine uposlimo šest novih osoba, tri iz Dječjeg doma, a tri sa biroa za zapošljavanje, onda smo obavili svoju misiju na najbolji način. Jer mladi ljudi bez zaposlenja postaju socijalni slučajevi i problem za sredinu u kojoj žive, a sva ulaganja koja su utrošena za njihovo obrazovanje i odgajanje propadaju", poručuju iz organizacije Our Kids.

Godišnji budžet za vođenje kuće za osobe sa posebnim potrebama je 48 000 eura, u koji su uključene plaće dva odgajatelja i jedne medicinske sestre, troškovi hrane, odjeće, obuće za stanare, i troškovi struje i vode. Da bi ovaj projekt zaživio potrebno je 400 donatora. Ovim putem apeliramo na ljude koji su spremni da odvoje 10 eura mjesečno u humanitarne svrhe, da se jave na:

[email protected]
Telefon 01784 257 759
Adresa Our Kids Foundation
447 Staines Road West,
Ashford, Middlesex
TW15 2AB.
www.our-kids.co.uk

Ako želite, možete i sami napraviti standing order na vaš bankovni račun. Podaci o našoj banci su:
HSBC Bank
Our Kids Foundation
Sort Code 40-08-42
Account Number 41520598

Ako imate paypal, i želite donirati novčana sredstva tim putem, naša adresa je [email protected], poručuju iz Our Kidsa.

Kopirati
Drag cursor here to close