Govor u skupštini

Poziv da se Čoviću ukine počasna titula u Orašju

''Za nas u HSP BiH krajnje je neumjesno i potpuno neprihvatljivo da netko od predstavnika hrvatskog naroda omalovažava žrtve naših branitelja, tisuće ranjenih i poginulih, te desetine tisuća prognanih…''
Vijesti / Politika | 03. 02. 2022. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Odluka o dodjeli priznanja počasni građanin Općine Orašje Draganu Čoviću da se stavi van snage'', objavio je Općinski odbor Hrvatske stranke prava BiH Orašje na čelu sa Marijom Pejićem.

Ovaj je stranački odbor pravaša ponukan, kako se navodi, ''opetovanim izljevima glorificiranja RS od strane predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića odlučio pokrenuti inicijativu u Općinskom vijeću Orašje da se ukine odluka kojom se dotični proglašava za počasnog građanina ove općine''.

''Za nas u HSP BiH krajnje je neumjesno i potpuno neprihvatljivo da netko od predstavnika hrvatskog naroda omalovažava žrtve naših branitelja, tisuće ranjenih i poginulih, te desetine tisuća prognanih Hrvata na način kako to čini Dragan Čović. Podsjećamo da je iz RS nestalo oko 95% naših sunarodnjaka i ne vidimo niti jedan razlog zašto bi mi Hrvati trebali veličati, čuvati ili diviti se toj činjenici. Mi nikome ne osporavamo da osobno ili kolektivno voli i podržava jedan od entiteta, ali netko koga je birao hrvatski narod morao bi imati više osjećaja za rane svog naroda. Zbog svega gore navedenog tražimo da se Odluka o dodjeli javnog priznanja Počasni građanin Općine Orašje koja je dodijeljena Draganu Čoviću stavi van snage'', navodi se u priopćenju.

I Udruga "Nazaret" koja okuplja prognane Hrvate s područja Banje Luke oštro je kritizirala predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića zbog njegova nastupa u parlamentu Republike Srpske, dok je Josip Jerković, HDZ-ov potpredsjednik RS, branio Čovića i poruke koje je poslao.

Udruga "Nazaret" kritizirala je Čovića zbog toga što je 1. veljače poslao poruku kojom je pozivao na očuvanje RS, a uopće nije spomenuo stradanja i potrebe hrvatskih prognanika iz tog entiteta.

U izjavi koju potpisuje predsjednik udruge Vinko Laštro, iz "Nazareta" ističu kako je je ono što je on govorio u Narodnoj skupštini RS "zabrinjavajuće i nedopustivo", kao i da Hrvati u tijelima vlasti RS zapravo nemaju svoje predstavnike koji bi zastupali njihove interese.

Kopirati
Drag cursor here to close