Ljudska prava?

Povjerenstvo se ne želi izjasniti o prijenosu sjednica na znakovnom jeziku

Zajedničko povjerenstvo nije usvojilo ni Izvještaj o radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2019. godinu
Vijesti / Politika | 14. 09. 2020. u 16:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na šestoj sjednici Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) odgođeno je izjašnjavanje o izravnih prijenosa ili emitiranja sjednica tijela i institucija BiH putem audiovizualnih medija osigura prevođenje na znakovni jezik.

Inicijativu povjerenstvu zastupnički su uputili zastupnici Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić, Damir Arnaut i Predrag Kojović. Njome bi se Vijeće ministara BiH i nadležne službe obvezle da osiguraju prijenos na znakovnom jeziku.

Na istoj sjednici, članovi Zajedničkog povjerenstva nisu podržali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH, čiji je predlagač grupa zastupnika iz Zastupničkog doma.

Zajedničko povjerenstvo nije usvojilo ni Izvještaj o radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, u dijelu nadležnosti Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava, i to za sljedeće institucije:

  • Ministarstvo civilnih poslova BiH;
  • Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH;
  • Ministarstvo sigurnosti BiH - Službe za poslove sa strancima;
  • Institucija ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH;
  • Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje;
  • Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH;
  • Fond za povratak BiH.

U vezi sa ovom točkom dnevnog reda, Zajedničko povjerenstvo je usvojilo zaključke u vezi sa načinom i metodologijom izrade Izvještaja o radu institucija Vijeća ministara BiH.

K znanju su primljene i nadležnoj instituciji proslijeđene pristigle predstavke građana.

Sa dnevnog reda sjednice skinuto je razmatranje Prijedloga odluke o Vijeću nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava PS BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close